Sidan är under uppbyggnad -  är något tokfel, skriv en rad till susanna@hundvardag.nu
Kontakt

Ingrid Tapper – Etologiboken

Detta är boken som är från 2002 som jag läst. Boken tar bland annat upp vad etologi är, Hjärnan och sinnena, Inlärning, Stress och motivation med mera. Det är en mycket grundlig bok som stundtals är enbart fakta och stundtals är anekdoter. Detta gör att det aldrig blir tråkigt att läsa den. Information från förlaget: […]

Detta är boken som är från 2002 som jag läst.

Boken tar bland annat upp vad etologi är, Hjärnan och sinnena, Inlärning, Stress och motivation med mera.

Det är en mycket grundlig bok som stundtals är enbart fakta och stundtals är anekdoter. Detta gör att det aldrig blir tråkigt att läsa den.

Information från förlaget:
Varför jagar min bordercollie bilar? Varför skäller min schäfer på folk den inte känner? Varför har min orädda valp utvecklats till en unghund som är rädd för sin egen skugga? Detta är frågor som hundägare ställer sig och som kan vara svåra att besvara. Etologiboken vänder sig till den som vill söka svaren i hundens egen natur. Den innefattar hundens sinnen och visar oss att hunden verkligen uppfattar omvärlden på ett annat sätt än vi människor. Vi får följa hundindividens utveckling från valp till vuxen samt utvecklingen från varg till tamhund. Hundens bakgrund som ett jagande flockdjur har lett till många av de beteenden man kan se i vardagen än idag – drag som är gemensamma för alla hunddjur. I boken får vi möta hundens “vilda familj”, det vill säga hunddjur som lever i vilt tillstånd, såsom den förtjusande lilla Fenneken och den respektingivande afrikanska vildhunden. Etologi, läran om djurs beteende, är en relativt ny vetenskap. Genom att undersöka hundens inre i avsnitt om hjärnan, sinnesorganen och valputveckling, och genom att titta på hundens historia, vilda släktingar och ärftliga variationer försöker Etologiboken hjälpa oss förstå våra hundars beteenden och instinkter bättre.

 

Ett av mina favoritstycken (helt taget ur sitt sammanhang):

“[…] Kommunikation inom gruppen är mycket viktig för en lyckad jakt för varg men dominansrelationer är det inte. Det senare tycks ha mer med sexualitet och parning att göra än med det dagliga livet

I boken finns många illustrationer som visar hur hundar ser och luktar jämfört med människor, hundars hjärna jämfört med andra djurs, med mera.

I inlärningsdelen talar hon om shaping och scanning samt forskarna skinner och pavlov. Dessa är några som tas upp i nästan alla böcker som berör inlärning men Ingrid Tapper lyckas göra det på ett nytt och intressant sätt.

 

Jag ser fram emot en nyutgåva av denna boken med nya rön och forskningsresultat. Hoppas det kommer en sådan. Hon har ju kommit ut med en ny bok; Hundars rädsla och aggressioner.

Den ligger på inköpslistan nu. Kommer upp med en recension när jag läst den.

 

Senast uppdaterad ( 2009-05-21 16:37 )

Author

Susanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related News & Articles

Kontakta Susanna

Har du någon fråga kring privatlektioner eller kommande kurser?

Skriv en rad här så svarar jag så fort det finns möjlighet!