Mina hundar gillar mjukisdjur Fajsten föredrar mjuka leksaker. Han tuggar inte sönder dem, men när han har ett tuggbehov kommer han med en leksak och ”hotar” med att tugga sönder dem. Hur gör din hund? Duppen gillar nästan alla typer av leksaker. Favoriterna är i plast eller sådant som gör ljud. Han blir lätt uttråkad […]
Fajsten föredrar mjuka leksaker. Han tuggar inte sönder dem, men när han har ett tuggbehov kommer han med en leksak och ”hotar” med att tugga sönder dem. Hur gör din hund?
Duppen gillar nästan alla typer av leksaker. Favoriterna är i plast eller sådant som gör ljud. Han blir lätt uttråkad om det inte låter.
Mjukisdjur kan vara bra till mycket
Nedan listar jag saker du kan använda mjukisdjur till i din hundträning eller i din vardag med din hund.
Utveckla lek tillsammans med dig
Använda i hjärngympa
Ge den som leksak/belöning
Använda den som störning i träning
Användas som ”snutte”
Användas som rekvisita i fotosession
Tre sätt att utveckla lek tillsammans
Den studsande kaninen – Ta leksaken och hoppa runt med den. Leksaken hoppar – du behöver inte hoppa. Är hunden ointresserad, lägg den på hatthyllan (eller annan oåtkomlig plats) och repetera. Sedan får man testa sig fram vad som passar ens hund bäst. Vissa behöver ganska lång repetition av att du – så fort de blir intresserade – stoppar undan leksaken igen. Andra behöver få tag i den så fort intresse väckts.
Den rusande kaninen – Bind fast ett rep ordentligt i mjukisdjuret. Till exempel en spårlina eller ett annat hållbart snöre. Sedan preparerar du ett träd enligt nedan när inte hunden ser det. Spårlinan bör inte vara neonfärgad utan gärna smälta in i naturen. Lägg änden utan leksak (pilen nedan) så att du kommer ihåg var den är. När hunden ser leksaken drar du i ”din” ände så att kaninen ”rusar iväg”. Låt hunden följa efter och få fatt i den.
Den flygande kaninen – Ta leksaken och kasta den. Leksaken flyger – du behöver inte flyga. Är hunden ointresserad, lägg den på hatthyllan och repetera – kanske med en annan människa som du kastar leksak med. Gör detta då och då. Avsluta alltid med att lägga undan leksaken. Om hunden blir intresserad och hoppar på dig när du har leksaken – skäll inte på hunden utan låt hen då få den! Detta är målet.
Efter alla varianter kan du välja om du vill låta hunden leka ”du kan inte ta mig” eller om du vill byta leksaken mot en godis.
Hjärngympa tillsammans
När din hund har fått upp ett högt intresse för leksaken kan du börja gömma den. Först enkelt – Till exempel att håller hunden i sele i ena rummet och kastar in den bara en liten bit i ett annat rum där hunden inte ser exakt var den landar. Be hunden ”leta”. Bli jätteglad och belöna massor när hunden hittar.
Därefter kan du göra det lite svårare genom att du ber hunden stanna eller stänger in den i ett annat rum. Sedan går du in i ett annat rum och lägger leksaken runt hörnet. Låt hunden leta.
Först kommer den kanske inte hämta leksaken om det inte är en retriever. Det du kan göra då efter ett par gånger när hunden kan leken är att stå kvar utom synhåll och ha is i magen. Kanske kanske kommer hunden komma på att du inte SER och därför kommer bära/släpa leksaken till dig så att du verkligen SER och kan BELÖNA.
Ge mjukisdjur som belöning
Har ni gjort sakerna ovan har ni båda en relation till mjukisdjuret och då kan du använda den i din vardag som belöning. Om hunden tycker det är en bra grej, eller utöver din vanliga belöning. Det jag vill ha sagt är: Är hunden van att alltid få en köttbulle vid inkallning kommer hen bli ledsen av att få en kanin. Detta för att förväntningen var köttbulle. Oavsett hur KUL kaninen är så blir det inte lika bra som det hunden förväntade sig i den situationen.
Bäst resultat får du sannolikt om du belönar som hunden är van, sedan lägger till leken utöver det.
Använd mjukisdjur som störning i din träning
Störningar är sådant som kan få din hund att inte göra det du vill att den ska göra. Livets överraskningar. Ju mer man tränar i störiga situationer, desto sannolikare blir det att hunden gör som du önskar i en verklig liknande situation.
Ett exempel kan vara i inkallning (denna övning görs med fördel med medhjälpare):
Sätt lägg eller ställ hunden (positionen är oviktig i denna övning)
Be hunden stanna
Lägg leksaken hos medhjälparen
Gå till din plats
Kalla in
Medhjälparen är till för att ta upp leksaken om det skulle vara så att den var fööööör lockande. I så fall ökar ni avstånd till leksaken och testar igen.
Mjukisdjur kan med fördel användas som störning även för dig – Rada upp ett gäng längs med en vägg och det känns genast som att du har publik.
Gillar din hund mjukisdjur?
Har du en hund som gillar att ”snutta” kan en nalle vara till hjälp för att öka känslan av trygghet. Den kan till exempel vara med på tågresor eller vid besök på nya ställen. Ta med den på kurs eller hem till bekanta.
Använda som rekvisita
Det du också kan göra är att använda nallen för att ka gulliga kort på din hund.
Jag känner att det skulle bli för långt att förklara här, så det får bli ett eget blogginlägg.
Dupplis önskar sig en rosa kanin
Duppen är i full gång att övertala mig att han faktiskt BEHÖVER en rosa kanin.
OBS: Har du en hund som äter upp delar rekommenderar jag att du hellre köper en faktisk hundleksak utan lösa delar!
4 v GRATISKURS 20/2 – 19/3
Passar dig som har en glad, energisk och kärleksfull hund som är lite utmanande ibland. Tänker du att det är för sent? Det är det inte.
Är du redo att ta nästa steg för din hund och ge det 4 intensiva veckor? Häng på, tillsammans blir jobbet roligare och enklare!