Sidan är under uppbyggnad -  är något tokfel, skriv en rad till susanna@hundvardag.nu
Kontakt

Varför skäller min hund på andra hundar när vi är stilla?

Du har bestämt dig för att ni ska vara med på en hundpromenad. Ni (kanske mest din hund) behöver träna på att “uppföra sig” kring andra hundar. Du vill gärna prata med andra hundägare och det är svårt på de vanliga promenaderna så du blir glad att något arrangeras. MEN – Så fort du kommer […]

Du har bestämt dig för att ni ska vara med på en hundpromenad. Ni (kanske mest din hund) behöver träna på att “uppföra sig” kring andra hundar. Du vill gärna prata med andra hundägare och det är svårt på de vanliga promenaderna så du blir glad att något arrangeras.

MEN – Så fort du kommer dit förvandlas din hund till ett Skällmonster. Du gör ditt bästa för att hålla Kotten lugn men han är helt utom sig av förväntan och glädje. Än värre blir det när det kommer fler hundar som närmar sig. Du läste något om att öka avståndet så du flyttar dig en halvmeter men det gör ingen skillnad.

Skällmonstret fortsätter till dess att hela gruppen kommer i rörelse. Först då börjar du känna igen din Kotte och sluta skämmas för din hund. Visst – andra hundar skällde också, men din var helt klart värst.

På rundan går allting precis som du hoppats. Du lär känna nya hundägare och Kotten får sniffa i rumpan på några snygga tjejer. Nöjd Kotte. Nöjd Matte.

Väl tillbaka till samlingsplatsen kommer ni när det redan samlats ett par, du hittar en bra plats och placerar er där. Strax därefter kommer Skällmonstret tillbaka. Du blir lite irriterad, för det gick ju så bra nyss! Visst – Kotten är återigen inte ensam om att vara skällmonster, men du vill ju inte att det ska vara så – du säger åt Kotten att skärpa sig och att vara mer som på promenaden nyss.

Kotten har inga planer på detta och ni går hem med en frustrerad känsla efter en i övrigt bra promenad.

Varför skäller hunden?

Det är en hund

Första svaret: Det är en hund. Hundar skäller. Vissa mer än andra.

Nu pratar vi om det där överdrivna skällandet “som aldrig tar slut” eller som är svårt att bryta. Som kan finnas hos alla raser, men mer uttalat i vissa.

Kommunikation

Frågan om varför hunden skäller har nästan lika många svar som det finns hundar och situationer. Den gemensamma nämnaren är kommunikation.

Hunden försöker berätta något, antingen till dig eller resten av omgivningen. Vissa hundar verkar gilla att lyssna på sin egen röst. Det kallas att skällande är ett “självbelönande” beteende.

6 förslag till varför hunden skäller:

 • Förväntansfull/Frustrerad (Jaa, jaaa, jaa, Nuu, Vi gååår)
 • Frustrerad på att inte nå fram till andra hundar (Kom hit!! Vi leker!!)
 • Arg på /störd av på andra hundar (Stick o brinn!! Du är ful!!)
 • Resursförsvar (Kom inte för nära min matte/mina köttbullar för då dj…)
 • Uttråkad (Men hallååååå, ska vi gööööra något?)
 • Gillar och lyssna på sig själv (teori)

Oavsett vilken anledning det kan tänkas vara kan man jobba på det på ungefär samma sätt. Om man vill ha Kotten med sig i stället för Skällmonstret nästa gång.

man standing holding dog leash

Hur får jag min hund att sluta skälla när vi är stilla bland andra hundar?

Du har en hund, hundar skäller.

Den kommer inte sluta skälla helt, men du kan hjälpa den bli mer bekväm i situationen. Och be omgivningen om hjälp att ge din hund förutsättningarna den behöver för att lyckas.

Varför är det viktigt att hålla avstånd?

Den första saken du kan göra för att göra det enklare för din och andras hundar är att hålla avstånd. REJÄLA avstånd. Din hund kanske behöve ha en barriär mellan sig och de andra hundarna till en början. En gran eller ett staket kan vara bra.

Skäller hunden för att folk eller andra hundar är för nära så har du redan där hjälpt hunden massor.

Belöna din hund när folk kommer “inpå”. Innan den reagerar med att bli Skällmonster. Kommer det in någon och går in i “er bubbla” – mata din hund och be personen gå ut ur bubblan igen. Kommunicera med övriga Hussar och Mattar vilket avstånd som funkar för din hund just idag.

Jag säger belöna din hund. Äter hunden inte godis och du har Mycket Gott Godis (lammlunga el dyl) så är du redan för nära.

Summering: Håll avstånd. Belöna din hund när andra kommer för nära.

Varför är det svårt att vara stilla?

Om du är helt ärlig? Hur ofta tränar ni på att vara stilla på en gräs eller grusplätt när det INTE är 14 andra hundar runt er? Om jag är helt ärlig kan jag säga att det sker cirka en gång om året.

Man blir bra på det man tränar på!

Hur ska man göra för att bli bra på något? Träna. TRÄNA på att sitta på en gräsplätt i 20 sekunder utan att det händer något. Sedan kan ni träna på ett trick. Träna på att sitta stilla 10 sekunder. Sedan träna något aktivt. Sitt på en gräsplätt i 40 sekunder, sedan något aktivt.

Det vill säga: Variera aktivitet och passivitet och förläng gradvis tiden för passivitet. Blir din hund fantastiskt duktig på att “ha tråkigt” när det inte är andra hundar runt, så kommer det vara mycket enklare sedan när ni HAR hundar runt er.

Det är också mycket enklare för hunden om alla är på väg åt samma håll, och tittar åt samma håll.

Varför funkar det inte att bara säga tyst?

Har hunden tråkigt och skäller för att det ska hända något. Vad sker då om du säger tyst? Jo – det händer något. Du belönar alltså beteendet.

Det du kan göra i stället är belöna tysthet med aktivitet. Hur det funkar? Jo – Fia tycker det är ruskigt tråkigt att vänta, ibland sjunger hon långa serenader. När Fia och husse kommer till samlingsplatsen har han förberett sig mentalt med tre övningar som han vet att Fia tycker är roliga. Som han vet att hon kan även i nya miljöer.

När Fia varit tyst i 20 sekunder och duktigt väntat utan att sjunga talar husse om “Ja, vad duktig du varit nu, kom så gör vi något”. De tränar snurr genom att locka med godis. Fem godisar hade husse förberett i handen, så fem repetitioner gör de.

Sedan går de tillbaka till sin plats och väntar i en hel minut innan husse gör samma sak, men denna gång tränar de “sitt fint”.

Belöna passivitet med aktivitet & samarbete.

En annan aspekt:

Kotten ovan hade så mycket känslor som ville ut. Att matte då säger “tyst” gör inte att alla dessa känslor blir mindre. Det gör sannolikt inte heller att ljuden blir mindre, för känslorna vill ut.

Vad du kan göra i stället: Belöna andetag. När hunden andas mellan att ha skällt en stund till att skälla igen, stoppa till den en godis och fundera på om du kan öka avståndet, eller om du kan be någon annan öka avståndet för att ge din hund en chans att lyckas mer.

När hunden tuggar och sväljer, belöna igen. Den var ju tyst.

Genom att belöna andetag och tystnad kan du forma en tyst hund. Du tar inte bort orsaken så det är viktigt att även öka avstånd och se över alla andra punkter som kan ligga till grund för Skällmonstret.

Varför skäller min hund på andra hundar som tittar på den?

Vissa hundar har ett “stirrande” beteende, och andra hundar reagerar på detta. Ingen av dem har fel eller är dumma på något sätt.

Du som har en hund som gärna tittar lääänge på andra hundar kan hjälpa “mottagaren” genom att ge uppmärksamhetsljud och bryta kontakten. (Belöna självklart din hund för att den bröt kontakten och gav dig uppmärksamhet)

Du som har en hund som är känslig för att bli “stirrad på” – Varje gång du ser att din hund ser en annan hund titta på hen. Belöna. Belöna oavsett om din hund är tyst eller har förvandlats till Skällmonstret. Grejen är är att vända känslan från “obehag” till “bra grejer händer”.

Min hund är snäll, varför ska jag öka avståndet?

Av respekt för de andra hundarna och hundägarna som jobbar mycket för att ge sin hund en bra upplevelse är det viktigt att även snälla hundar håller avstånd.

Därför kan det bli så att du blir ombedd att öka avståndet, trots att din hund är snäll.

Stressnivån är för hög.

Se hunden som en gammal tekokare som piper när vattnet är klart. Går stressnivån över en viss gräns så bara måste det ut. Detta sker ofta när man är för nära, och det märks på att hunden inte äter godis. (är man stressad är man inte hungrig, det vet de flesta av oss).

Ni som känner igen er hund i att stressnivån är för hög – ÖKA AVSTÅNDET, ta med er trick som hunden kan hemma och se om hunden vill jobba för maten längre bort.

Varför stressnivån kanske kan vara för hög är ett helt blogginlägg i sig, ett sådant finns här: http://www.kopplatochklart.com/det-ar-mycket-nu Mycket läsvärt.

En anledning till förhöjd stressnivå är smärta. Så har du ett skällmonster, speciellt om du till och från har det (Dr Jekyll & Mr Hyde) – en årlig genomkoll av rörelseapparaten är inte fel.

Summering av träningstips och verktyg:

 • Öka avståndet (!!)
 • Belöna när andra kommer för nära
 • Belöna när hunden är tyst
 • Ta med övningar som hunden kan och gillar att göra
 • Öva på att ‘bara’ vara stilla utan andra hundar nära

Ge din hund en chans att lyckas på gemensam hundpromenad genom att ta med dig vissa, eller alla, dessa verktyg.

4 v GRATISKURS 20/2 – 19/3

Passar dig som har en glad, energisk och kärleksfull hund som är lite utmanande ibland. Tänker du att det är för sent? Det är det inte.

Är du redo att ta nästa steg för din hund och ge det 4 intensiva veckor? Häng på, tillsammans blir jobbet roligare och enklare!

Author

Susanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related News & Articles

Kontakta Susanna

Har du någon fråga kring privatlektioner eller kommande kurser?

Skriv en rad här så svarar jag så fort det finns möjlighet!