Sidan är under uppbyggnad -  är något tokfel, skriv en rad till susanna@hundvardag.nu
Kontakt

SPRINKLES (TM)

SPRINKLES (TM) AV SALLY HOPKINS © 2014 (UK Trademark #UK00003028207 OF DOG GAMES LTD) Övers anm: Kommer att använda bårde ordet “Sprinkles” och svenska “Strössel”. Inledning Sprinkles är ett väldigt enkelt koncept och har många väldigt kraftfulla och fantastiska resultat. I den här översatta artikeln (original) kommer jag att förklara vad sprinkles är, de olika […]

SPRINKLES (TM) AV SALLY HOPKINS © 2014 (UK Trademark #UK00003028207 OF DOG GAMES LTD)

Övers anm: Kommer att använda bårde ordet “Sprinkles” och svenska “Strössel”.

Inledning

Sprinkles är ett väldigt enkelt koncept och har många väldigt kraftfulla och fantastiska resultat. I den här översatta artikeln (original) kommer jag att förklara vad sprinkles är, de olika fördelarna med det, den senaste informationen om vetenskapen om hundens nosar och deras luktsinne, hur du börjar göra sprinkles med din hund och hur du breddar tillämpningarna till ett antal situationer som är till stor nytta för både dig och din hund.

Det är inte ett omedelbart botemedel mot alla beteendeproblem, men det är en enkel och effektiv start för att hjälpa till att göra en förändring. För ytterligare råd och vägledning, kontakta en ansedd lokal hundbeteendespecialist som måste besöka ditt hus för att bedöma din hund och dess livsstil och göra en detaljerad skötselplan med hjälp av vänliga tvångsfria metoder. De ska alltid erbjuda “flyktvägar” om din hund blir förvirrad eller rädd – ingen människa eller djur kan lära sig eller koncentrera sig när den känner sig instängd eller rädd.

Vad är Sprinkles (TM)?

För att uttrycka det enkelt – det är att kasta och strö små mängder små bitar av fuktig mat (*se nedan) över ett stort gräsområde, utan att din hund ser vad du gör. Du låter hen sedan ta så mycket tid som hen behöver för att söka och hitta “strösslet” (som lämnar doftmolekyler, även när de har ätits) utan att tjata på eller distrahera hunden på något sätt. Att sniffa reda på allt strössel tröttar ut din hund mentalt, uppfyller hundens arbetsinstinkter och driv, bygger förtroende för förmågor och främjar en djup naturlig läkande sömn – allt detta hjälper till att sänka hundarnas långvariga stressnivåer.

Vad det inte är ….

Konceptet med strössel skiljer sig från att bara kasta mat eller godis på marken så att din hund kan hitta för att distrahera dess uppmärksamhet.

För det första, för många hundar kan åsynen av att deras ägare kastar mat på marken vara en för stark och spännande signal för hundar – vilket gör dem övertaggade i sin iver att hitta maten och många hundar kommer vända sig mot sin ägare i förhoppningen att mer mat kastas. Denna extra spänning kan förvärra deras underliggande rädsla eller frustration och vara långt ifrån distraherande. Strössel, om det hanteras och introduceras på rätt sätt, kan användas för att distrahera hundar, men det finns några mycket subtila men effektiva skillnader (se “Distraktion / nödstopp” i slutet av denna artikel).

Torkat foder och bearbetade hundgodis har väldigt lite kvarvarande doftmolekyler och därför är matjaktsessionen snart över, med lite som uppmuntrar din hund att förbli Sökande. Ju längre tid en hund använder sin nos, desto mer lugn, avslappnad och mentalt trött kommer den att bli – vilket främjar djupläkande sömn.

En annan skillnad är konsekvent läge. Att släppa mat på slumpmässiga platser och i olika sammanhang kan vara mycket förvirrande för en hund, särskilt en som har rädsla för frustrationer att övervinna också. Sprinkles uppmuntrar specifika “arbetsområden” eller Sprinkle Spots, så att hunden är avslappnad och säker på vad den ska göra, hitta och framför allt främja lugn och avslappnad. Senare, efter många upprepningar, kan denna lugna arbetsmoral överföras till specifika situationer och omständigheter (se olika förslag i slutet av denna artikel).

Många fördelar med Sprinkles (TM)

Det är ett naturligt beteende

Sprinkles gör det möjligt för din hund att använda sitt fantastiska luktsinne för att “söka” och hitta mat av hög kvalitet som inte är lätt att se. Det är en strukturerad och reglerad form av “jakt” och sker endast på specifika platser – “Sprinkles Spots”.

Det är roligt, motiverande och ger din hund utlopp för sina behov

Varje gång din hund hittar en sprinkle / ett strössel blir hen belönad direkt. Även när maten verkar ha försvunnit är doften och molekylerna fortfarande på gräset, vilket skapar drivkraft och beslutsamhet att hitta den allra sista… Och oftast finns det ju en till att hitta. “Sprinkle Spots” kan behålla den lockande doften av fuktiga godsaker på grässtråna i veckor efteråt, vilket ger ytterligare mental träning och chansen att “vinna i lotteriet” på ytterligare en liten bit tonfisk eller dylikt.

Det bygger förtroende för din hunds egna förmågor

Eftersom det inte finns någon interaktion eller feedback från en människa kan din hund arbeta i sin egen takt. Det finns ingen som bestämmer om hunden har fattat “rätt” eller “fel”. Varje hittat liten godbit förstärker beteendet att sniffa/leta.

“Gå till jobbet” på en specifik plats

Strössel görs på speciella ställen och på en speciell signal, vilket gör att din hund kan lära sig att associera platsen och strössel tillsammans som “arbete” – att göra något annorlunda och lite utmanande.

Bygger starka, lugna positiva associationer

Till exempel med främlingar, andra hundar, miljön eller platsen, flytt, omplacering, adoption, separationsångest, att vara blyg för händer, på pensionat, som distraktion, etc (se “Idéer för strössel” i slutet av denna artikel)

Främjar djup nöjd sömn

God sömn tillåter kroppen att läka och reparera sig själv – Stress (som för mycket motion, brist på val eller kontroll i sin omgivning) kan hålla en hunds adrenalinnivåer för höga under långa perioder så att hur trött kroppen än är, hunden är för uppe i varv för att kunna sova djupt.

Mer mentalt tröttande än en timmes lång promenad

Idealisk träning för hundar som inte kan eller vill gå promenad, eller de få gånger då du inte har tid eller möjlighet att ge din hund sin vanliga motionspromenad.

Uppfyller deras försummade smaksinne

Många hundar (vars ägare inte är medlemmar i Våga vägra matskål) har en mycket begränsad diet när det kommer till smak, de har ofta samma smak och konsistens på maten i veckor och till och med månader i sträck. Lukt- och smaksinne är oupplösligt kopplade så när din hund letar efter strössel och hittar en bit mat får hunden två sensoriska belöningar i en – doft och smak – som är mycket förstärkande och bygger upp drivkraft och självförtroende för att fortsätta leta efter mer .

Fysisk kondition krävs inte

Idealisk mental träning för unga hundar, handikappade hundar, hundar som återhämtar sig från sjukdom och gamla hundar som inte kan gå långt.

Sänker stressnivån

Hjälper din hund att bli lugn och då kan den bättre fokusera och koncentrera sig. Långvarig stress påverkar ofta en hunds förmåga att koncentrera sig eller fokusera. Detta beror på att hundens kropp är i “kamp eller flykt”-läge på grund av överflödigt adrenalin i kroppen. För att hunden ska kunna använda sin nos på bästa sätt måste den försöka sänka dessa adrenalinnivåer (liknande att vi tar ett djupt andetag) så att den kan hitta strösseln. När den väl har lärt sig hur man gör detta är den mer kapabel att lugna ner sig, särskilt om strössel görs precis innan det behöver fokusera och koncentrera sig (t.ex. strössel i träningsområdet innan en träningsklass, agilitylopp, hunddans etc.) .

Hur börjar jag med Sprinkles(TM)?

VAR? – LUGT, TYST & MED GRÄS

Du behöver ett gräsområde som inte har några störningar från miljön och helst någonstans som hunden kan lämnas ifred, utan koppel. Många börjar i sin trädgård då hunden har en stark historia av lugn och trygghet där.

Om du inte har tillgång till en inhägnad gräsyta, välj då ett lugnt och tyst hörn av en närliggande park, åker eller grannars trädgård – med deras tillåtelse förstås! Försök att strö över så stor yta som det är praktiskt möjligt och bli inte frestad att hälla ut allt strössel på ett ställe.

Om du bor i ett torrt och torrt klimat med väldigt lite tillgång till gräs måste du hitta någon annan 3-dimensionell yta att göra strössel på. Sand, grus och jord är inte idealiska eftersom de fuktiga strösseln fastnar på dem och kan råka ätas upp av din hund. Lämpliga alternativ till gräs är – en halmhög, bitar av konstgräs eller djupa mattor utspridda över ett brett område, eller strimlat papper i en kartong om det görs inomhus.

Mindre bra platser

Nyklippt gräs och mycket kort gräs är inte riktigt lämpligt eftersom det är för lätt för din hund att se strösslet och det besegrar övningens syfte. Även nyklippt gräs ger ifrån sig en mycket stark doft som kan vara en för stor utmaning för hundar som precis är i början.

Väldigt långt gräs kan vara svårt att ta sig fram och söka i, och doftmolekylerna kan fångas högt upp på grässtammen när Sprinklen föll till marken. Sprinkles kan absolut göras i långt gräs men det är inte en uppgift för nybörjare…

Gör inte Sprinkles där gräset har gått till frö, eftersom fröna kan fastna i insidan av din hunds öron eller näsa medan den andas djupt och koncentrerar sig på jakten (vissa sorters gräs är värre än andra).

Undvik grus och sand som sagt. I skogsområden där det finns ruttnande löv och svampar får du ha koll så det inte växer något farligt. Allt detta kan av misstag intas när hunden jagar sitt “strössel”.

Gör inte strössel på något område som har kemikalier sprayade på gräset för ogräsbekämpning etc.

Om din trädgård plågas av sniglar och sniglar var medveten om risken för lungmask som orsakas av att din hund äter dem eller slickar på deras slem. Även om du inte har problem med snigel eller snigel, se till att inga strössel finns kvar över natten så att en snigel eller snigel kan sitta på strösseln och av misstag bli uppäten. Det är därför det är så viktigt att ge din hund gott om tid för att verkligen se till att inga strössel lämnas kvar – vilket också är det bästa för din hund!

Utse en specifik plats

Detta så hunden inte blir lockad att leta på andra platser.

Hundar har en mycket stark platskänsla (läs gärna mer om miljösignaler) och när de lär sig kommer de att upprepa ett starkt givande beteende om platsen är exakt densamma. Med tiden kan strössel göras på en mängd olika platser men i de tidiga stadierna av introduktionen rekommenderas det att du gör det på EXAKT samma plats varje gång. Detta är inte ett problem om det görs i din trädgård, men kan bli mer av en utmaning när du måste gå eller köra till platsen.

Se till att Sprinkle Spot är i samma hörn av samma åker, park, promenad etc. Detta kommer då att bli din hunds “arbetsplats” och hunden kommer bara att börja leta efter Sprinkles på den platsen. Om du inte är konsekvent med ditt val av plats finns risk att din hund blir trött och nedslagen av att leta överallt och inte hitta någon belöning.

En annan fördel med dessa “arbetsplatser” är att de hindrar hunden från att generalisera och leta efter strössel i andra situationer där det inte är lämpligt.

Utrustning för oinhägnade platser

Om platsen inte är inhägnad – använd en lång lina (10 m) fäst vid en välpassad vadderad sele. ANVÄND INTE en flexi eftersom den kontinuerliga spänningen och möjligheten att du plötsligt stannar kommer att distrahera din hund och göra den uppmärksam på att du är där.

Att hålla i slutet av en avslappnad lång lina är mycket mindre begränsande och distraherande.

Fäst INTE linan på din hunds halsband eftersom det kommer att hindra hundens rörelse när hen nosar på gräset, och om din hund plötsligt springer till slutet av linan kan hen få whiplash-liknande skador.

Vad ska strösslas ut?

Här är de viktiga faktorerna att tänka på när du gör ditt eget strössel –

Storleken har betydelse

Om matbiten är för stor kommer hunden att kunna se det lätt och kommer också att förlora sin aptit snabbt och inte känna behov av att söka vidare. Att bryta ner bitar av konserverad fisk i små flingor fungerar bra, liksom enskilda bitar av kokt färs, köttfärs, riven ost, parmesanost eller mat skuren i små bitar som lever, skinka, nötkött, kyckling, lamm, viltkött, anka, kanin, korv. (Örtsax kan vara till stor hjälp för att snabbt klippa saker i små bitar och finns ofta i matbutiker)

Exempel på saker att ha i sitt strössel:

 • Fiskbulle
 • Fiskkonserv
 • Färs
 • Parmesan
 • Kött
 • Korv

Människa – där eller ej?

Om du gör strössel i trädgården, med lös hund, behöver du inte vara där när hunden väl har släppts ut för att “jobba” – din närvaro kommer sannolikt att distrahera. Vissa mycket osäkra hundar behöver ibland en människa i närheten i de tidiga stadierna, men de kommer snart att tappa intresset för sin människa när de väl är i “jaktläge”. (Obs – tänk på att alltför många hundar stjäls från trädgårdar i trädgården när de lämnas utan uppsikt. Om så är fallet där du bor, rekommenderar vi starkt att du stannar i trädgården inom synhåll för din hund men så långt bort som det är praktiskt möjligt)

Distrahera inte din hund, låt hen jobba

Om du befinner dig på en oinhägnad plats måste du hålla i änden av en avslappnad långlina – din hund som springer iväg själv bör undvikas i detta skede eftersom hen inte har någon aning om de skojigheter som är på väg att börja. Eftersom du kan stå där i upp till 20 till 30 minuter föreslår jag att du tar med dig en podd eller musik att lyssna på, så att du kan njuta av att titta på din hund samtidigt som du njuter av din favoritmusik eller podd.

Fuktigt eller torrt?

Mat med lite fukt på är bäst, så att doftmolekyler från maten stannar kvar på grässtråna trots att matbiten har hittats och äts upp. Sedan kommer hunden med tiden att återkomma vid ett flertal tillfällen för att vara helt säker på att maten är borta.

Vissa använder sin hunds dagliga ranson av torkat foder, rör i en liten mängd våtfoder av hög kvalitet (t.ex. flingor av fisk på burk) för att täcka maten och sedan använda fodergivan som Strössel.

Tänk på variation och kvalitet

Om bara en smak används i en Sprinkles-session kommer hunden att tröttna och bli uttråkad av monotonin. Om fodret är av låg kvalitet och/eller lättillgängligt för hunden i sitt dagliga liv så är det heller ingen utmaning. Det vi rekommenderar är att göra stora satser av blandade smaker av mat att strössla. Lägg dem på plåtar i din frys så att de fryser in i enskilda bitar – förvara dem sedan i en behållare eller påse i din frys. Om du får några rester när du lagar kött etc, lägg till de små bitarna i blandningen för att göra det ännu mer intressant. Förvara en liten burk av blandningen i kylen så att den är upptinad och redo att Strösslas när det behövs.

Förbered inte maten precis innan du går ut för att Strössla den. Detta kommer att uppmärksamma hunden på vad som kommer att hända härnäst och kommer att orsaka en ström av spänning och adrenalin som hindrar hunden från att arbeta lugnt och besegrar hela syftet med övningen.

Hur mycket ska det vara?

Storleken på din hund är den viktigaste faktorn här. För lite strössel och hunden kommer snart att hitta alla matbitar och ge upp, för mycket och hunden blir mätt och kan till och med överviktig av för många strösselpass. Börja med en eller två skedar mat (storleken på skeden beror på storleken på din hund).

Strö över en så bred gräsyta som möjligt och se hur lång tid det tar innan din hund drar sig tillbaka för att vila.

Hundens hälsa

Var medveten om din hunds hälsa när det gäller allergier, pankreatit och fetma, och minska vid behov den dagliga foderransonen för att kompensera för strösselns kalori-värde.

Många hundar använder så mycket mental energi när de gör strössel och mängden som ges är så liten att detta vanligtvis inte är ett problem.

Hur förbereder jag Sprinkles-sessionen?

I din trädgård på gräset – Gå eller kör till “Sprinkle Spot”

Kom ihåg att välja en specifik plats som din Sprinkle Spot. Försök att hitta landmärken som du kommer att känna igen och lätt hitta när du kommer tillbaka vid senare tillfällen. Till exempel hörnet av en åker, bakom en specifik buske eller träd, vid en avskild parkbänk, längs kanten av ett staket eller häck, eller en gräskant till en lugn parkeringsplats etc.

Beroende på avstånd och tid som finns tillgänglig där finns tre alternativ för hur du förbereder din Sprinkle-session.

 1. Be en familjemedlem att gå till Sprinkle Spot och kasta och strö fuktigt strössel över denna specifika stora gräsyta. När de har kommit tillbaka, ta hunden till Sprinkle Spot.
 2. Kör till platsen, lämna din hund i bilen* utom synhåll från Sprinkle Spot så att hunden inte blir upphetsad av att se dig strö ut de små godsakerna, och återvänd sedan efter din hund.
  *Jag skulle vilja påminna mina läsare om farorna med att lämna en hund i en bil och skulle bara föreslå detta alternativ om skugga, temperatur, säkerhet, ventilation och vatten noggrant övervägs vid varje tillfälle.
 3. Om inget av ovanstående alternativ är tillgängliga för dig, gå till platsen med din hund. Distrahera din hunds uppmärksamhet medan du strö över ett så stort område som du kan hantera. Det är inte världens undergång om hunden ser dig sprida maten, men det gör det svårare att koncentrera sig eftersom hunden kommer att fortsätta “kolla in” på dig ifall du plötsligt strör över mer mat.

Vilket av dessa tre alternativ du än väljer, kom ihåg att ha din hund i sele och långlina om området inte är inhägnat och rymningssäkert. Stå (eller sitt) lugnt och tyst medan din hund arbetar. Tillåt frihet i linan genom att alltid ha den avslappnad och lös, så att hunden kan utforska vilket gräsområde som verkar intressant just då.

 1. Be din hund vara i ett rum så den inte kan se ut i trädgården. Stäng köksdörren och ta ut strösseln – se till att din hund inte kan se dig.
 2. Kontrollera att gräsytan är fri från hundbajs, sniglar & snäckor och att inga barnleksaker etc kan ätas av misstag.
 3. Se till att du har mycket små bitar av olika typer av fuktig mat och släng och strössla dem över en så bred gräsyta som möjligt. Undvik stigar och hårda ytor då maten blir för synlig, och undvik rabatter då din hund kan känna lust att gräva om mat lämnas där.
 4. Gå tillbaka till huset och, beroende på din hunds upphetsning, släpp in den i trädgården eller sätt dig ner och ta en drink innan du släpper ut hunden.

Belöna lugn med Strössel

Otålighet och/eller frustration ska inte belönas med att du öppnar dörren. Bryt cykeln genom att sitta ner (titta på TV etc) och öppna dörren när din hund är lugnare och avslappnad.

Felsökning: Om din hund efter 5 till 10 minuter inte visar något intresse för strösseln, oroa dig inte eller ställ frågor om det. Det är dags för dig att göra lite “detektionsarbete” och försöka hitta ledtrådar som hjälper dig att lösa problemet.

Avsluta en springkles-session

Tiden är den viktiga faktorn här. Ge din hund så mycket tid som den behöver för att helt utforska och återutforska Sprinkles Spot. Många hundar kommer att arbeta i 20 – 30 + minuter, medan andra tycker att träningen är så mentalt tröttsam att 10 till 15 minuter är mer än tillräckligt för dem. Ålder, mental kondition, fysisk kondition, arbetsdrift och erfarenhet är alla faktorer som måste beaktas. Hundar kommer att variera från en session till en annan så det är mycket svårt att generalisera.

Du kommer snart att lära dig att känna igen din hunds kroppsspråk och se när den har fått nog och kunna kalla in utan alltför mycket motvilja. Om din hund är fast besluten att fortsätta har du förmodligen gett hen för kort tid att arbeta. Låt hen fortsätta i ytterligare 5 – 10 minuter och försök sedan kalla in igen, eller börja gå iväg medan du håller i den långa linjen.

Anledningar till varför en hund kan vara ointresserad av Sprinkles

STRESS

En oförmåga att jaga och skräpa kan vara ett symptom på stress. Övervaka din hunds nivåer av stresssymtom och se om det var något speciellt som kan ha orsakat höga nivåer av stress (se Orsaker till stress). Försök att hitta sätt att hantera och minska din hunds långsiktiga stressnivåer (förslag finns i mina Stresslösningar) och prova Sprinkles igen senare i veckan. Om du behöver ytterligare hjälp och råd, be din veterinär hänvisa dig till en ansedd hundbeteendeläkare som kommer att besöka ditt hem och ge praktiska förslag för att hjälpa dig och din hund. Hundar måste bedömas i sin hemmiljö för att se hur de beter sig när de är avslappnade och inte reaktiva, samt bedöma vad som är potentiella stressiga situationer för dem.

APPETITBRIST

Det kan vara så att din hund inte är hungrig eller inte gillar Sprinkles-fodret som du har valt. Försök igen en annan dag vid en annan tidpunkt (helst före den vanliga måltiden) och/eller använd olika matkombinationer för strössel. Överväg också att minska din hunds dagliga matranson något och rådfråga din veterinär om vad som är din hunds idealvikt.

MÄNsklig NÄRVARO

Det finns ett fåtal hundar som kan bli övertränade som kanske inte fungerar naturligt och självständigt utan styrning. Om så är fallet är det bäst att lämna din hund ensam med sitt strössel så att den inser att den nu är “ledig” och kan bete sig naturligt. Om detta inte är ett alternativ på grund av att hunden har långlina och sele, behöver du sitta eller stå väldigt stilla och inte ge ögonkontakt eller verbala eller visuella signaler (detta är mycket svårare för både människor och hund att uppnå).

HÄLSA

Hundar kan ibland ha ont utan att vi inser det. Muskelspasmer eller instängda nerver i nacke, axlar eller rygg kan göra det obehagligt att nosa på marken. Artrit och reumatism kan också göra det svårt att nosa på marken. Kontrollera med din veterinär att din hund är frisk och mår bra och be om en remiss till specialister som en Canine Bowen-utövare eller McTimoney Kiropraktor om de tycker att det är fördelaktigt. Hydroterapi kan också vara värt att fråga din veterinär om, eftersom denna icke-viktbärande övning lossar upp stela muskler och främjar bättre kondition.

DÅLIGA ASSOCIATIONER

Vissa hundar har byggt upp en historia av dåliga associationer till specifik mat (t.ex. blivit tilltalad för att ha stulit det tidigare) eller specifika platser. Finns det en annan hund i hushållet som har problem med att vakta mat? Din hund kan vara rädd för konsekvenserna av att jaga efter mat i den andra hundens “territorium”. Om så är fallet, ändra platsen till en som är neutral och inte har någon dofthistoria av den andra hunden och se till att du gör Solo Sprinkles under lång tid för att bygga upp din hunds självförtroende.

Fler än en hund?

Börja med att göra “Solo Sprinkles”

Om du har mer än en hund i ditt hushåll, se till att varje hund får gå och göra strössel en i taget (fräscha upp området med mer strössel före varje hund). “Solo Sprinkles” i dessa första lugna sessioner bygger upp en stark historia av självförtroende och förmågan att lyckas varje gång.

Efter en vecka eller två kan de två hundarna gå ut tillsammans för att söka efter en Sprinkle Spot, speciellt om gräsytan är omfattande och det finns gott om utrymme att fly och ändå jaga efter de spridda Sprinkles.

Om “Multi Dog Sprinkles” görs för tidigt finns det en risk att dina hundar kan bygga upp en historia av stress, konkurrens, en anlag för resursbevakning, eller kan bli hjälplösa och rädda för att arbeta nära den andra hunden.

Resursförsvar

Om din hund har problem med resursskyddande mat eller leksaker från de andra hundarna i ditt hushåll är detta mitt råd. Börja med att göra “Solo Sprinkles” inte i din egen trädgård utan någonstans som är neutralt territorium. Fråga kanske en granne utan hund om du kan använda deras trädgård ett par gånger i veckan för Solo Sprinkles med var och en av hundarna i ditt hushåll. Detta kommer att förhindra att någon av dina hundar oroar sig för vems mat den tillhör (ännu kan de fortfarande känna lukten av att de andra hundarna har varit där) och bygger lugna positiva associationer. Sedan, om allt verkar gå bra, flytta till en annan plats i ett hörn av en park eller åker.

Du kanske så småningom kan göra strössel i din egen trädgård (Solo länge förstås) och kanske introducera en annan av dina hundar – men utrymmet är avgörande. Varje hund måste ha gott om utrymme att utforska utan att komma för nära den andra hunden och även ha massor av små strössel utspridda över hela trädgården/hörnet av åkern så att det verkar meningslöst att försöka vakta allt. Mitt råd är – om du är osäker fortsätt att göra Solo Sprinkles.

När och hur ofta ska vi göra Sprinkles?

Din hund får inte vara trött eller nyligen matad. En idealisk tid att lära sig göra strössel är det första på morgonen i trädgården medan du äter frukost. Sedan, om du behöver, ta hunden på en kortare promenad än normalt – även om många hundar är ovilliga att gå långt efter ett pass med Sprinkles eftersom de är trötta i huvudet.

Hur många gånger i veckan du erbjuder din hund en Sprinkles-session beror på din hunds mentala och fysiska behov. Jag rekommenderar att experimentera med varannan dag, eller 2 eller 3 gånger i veckan, en eller två gånger i månaden, för att se hur din hund reagerar.

Jag måste betona att att ha Strössel-sessioner varje dag kan vara alldeles för mycket för en genomsnittlig hund och att aktiviteten kommer att förlora sin nyhet och utmaning om det görs för regelbundet.

Inkallning

Om din hund är ovillig att komma tillbaka när den kallas (särskilt i slutet av promenaden när hen vet att hen kommer att tas bort från den spännande miljön) lägg in en “Sprinkles Spot” på en lugn säker plats nära parkeringen eller utgången från platsen. Kom ihåg: för att din hund ska kunna leta strössel där det inte är inhägnat måste hen vara i sele och långlina, vilket så småningom kommer att bli signalen för att Sprinkles ska börja på sprinkelplatsen.

Första gången: Börja med ta din hund direkt till Sprinkle Spot och gå då ingen promenad alls.

Vid ditt nästa besök, “baklängeskedja” så att du går den allra sista delen av promenaden, sedan till exakt samma Sprinkles Spot (se till att du närmar dig det från samma håll varje gång).

Har du en runda du kan ta en genväg i är det sedan en smart grej att göra. Med tiden kan du gena över till mitten av den vanliga promenadvägen, vända och gå till Sprinkle Spot (som i föregående steg).

Så småningom kommer du att gå hela promenadrundan och din hund kommer att bygga upp en känsla av förväntan och nöje när du når er Sprinkle Spot – ivrig efter att ha sin långa lina fäst innan hen får gå och jobba.

Om du någonsin förlorar din hund ur sikte på denna promenad i framtiden kan jag nästan garantera att du kommer att hitta hunden väntande på dig på er Sprinkles Spot, som trigger om att sele och långlina ska kläs på.

Ensam hemma

Eftersom Sprinkles är mentalt utmanande och tröttsamt utan att överträna musklerna (vilket höjer adrenalinnivåerna) är det en idealisk övning att göra innan du lämnar din hund i huset i några timmar. Det tysta huset ger din hund möjlighet till djup ostörd sömn utan oavsiktliga distraktioner från sin mänskliga familj.

Vissa djurvakter och hundrastare gör en halvtimmes Sprinkles när de besöker sina kunders hundar. Dessa hundar drar nytta av det lugna fokuset att ha “jobb” att göra, bryta upp monotonin i många timmars ensamhet utan plötsliga adrenalinrusningar som gör det ännu svårare att klara av att bli ensamma igen.

När Sprinkles kan hjälpa

När du och din hund är nöjda och bekanta med konceptet med strössel kan ni ha specifika “arbetsplatser” på en vanlig promenad (se versionen ovan när de inte görs hemma). Här är några andra exempel på att hjälpa hundar med specifika problem –

DISTRAKTION / NÖDSTOPP –

t.ex. FALL AV RÄDDA OCH FRUSTRATION MED FRÄMLINGAR / HUNDAR

Med fall av rädsla och frustration kan Sprinkles vara till hjälp men är inte hela lösningen. Det finns ett stort antal metoder och övningar för att hjälpa hundar att övervinna rädslan eller frustrationen över främlingar eller andra hundar. Vänligen prata med en erfaren och kvalificerad beteendevetare för mer information och se till att din hund inte blir överväldigad eller någonsin försatt i en situation där det inte finns någon stans att ta vägen. En idealisk utgångspunkt att titta på är BAT (Behaviour Adjustment Training).

Istället för att ha en specifik plats som en Sprinkles Spot gör du området JUST BAKOM DIG = Sprinkles Spot. Din kropp fungerar som en säkerhetsbarriär från det som hunden är rädd för, och arbetet med Strösslet avleder din hunds uppmärksamhet till något den tycker om att göra. En annan fördel med att använda Sprinkles där är att när en hund nosar på marken är det en naturlig lugnande signal till andra hundar och hjälper till att avvärja situationen.

Förvara ett välsmakande urval av små strössel i en lufttät behållare så att din hund inte har en aning om om du har mat på din person eller inte.

Träna genom att kasta en lagom mängd strössel bakom dig och säg lugnt men högt medan du vänder dig bort från din hund “Snälla håll dig borta” (om hunden är rädd för människor) eller “Kalla in din hund, är du snäll” om andra hundar är ett problem. Efter ett par repetitioner kommer din hund att associera att du vänder dig bort och ropar som en signal om att en fantastisk omgång Sprinkles är tillgänglig precis bakom dig.

Vissa människor använder “Min hund kan vara smittsam” vilket är ganska extremt, men det motiverar den andra hundens förare att kalla tillbaka sin hund istället för att möta stora veterinärräkningar! Du ljuger faktiskt inte – rädsla är smittsamt. Om din hund visar rädsla framkallar det rädsla och misstänksamhet även hos andra hundar.

Öva först i säkerheten i din trädgård, sedan på säkra platser långt borta från det som din hund fruktar. Med tiden kan du minska avståndet innan du erbjuder din hund flyktvägen för att spela Sprinkles bakom dig.

Så småningom kommer din hund att bygga upp starka associationer att vad den än var rädd för förut är nu en trevlig och givande situation, eftersom Sprinkles håller dem lugna, motiverade och mentalt tillfredsställda

Bara en snabb påminnelse om doft som en distraherande aktivitet. Om din hund hittar något intressant och distraherande att lukta på behöver du inte erbjuda strössel också. Din hund lär sig: att nosa på marken ofta fördriver och förhindrar att svåra situationer uppstår – underbara livsfärdigheter för att undvika konflikter.

Lär sig om “vänligt” hundspråk

Var medveten om att dessa inledande “mötessessioner” är extremt tröttsamma för hundar och bör endast göras i cirka 5 – 10 minuter (beroende på varje hunds historia och nivåer av stress vid varje tillfälle).

Två hundar kan lugnt introduceras till varandra i vardera änden av ett stort fält som har strössel i varje ände, med en mindre mängd i mitten. Naturliga barriärer som buskar och träd är en fördel men är inte nödvändiga så länge det finns gott om plats och en känsla av frihet. Det måste också finnas ett utrymningsalternativ för varje hund, med separata utgångar eller tillgång till deras öppna fordon i varje ände av fältet.

Båda hundarna ska vara i osträckt långlina (fästa i välpassande selar) som hålls av sina respektive ägare.

Även om båda hundarna sannolikt koncentrerar sig på att jaga efter Strösseln skulle de vara medvetna om varandras närvaro. Deras lugna kroppsspråk och ständiga nosande liknar den naturliga “artiga” hundens kroppsspråk – att gå i en kurva, ge varandra utrymme och tid att bedöma den andras känslomässiga tillstånd, inga plötsliga rörelser eller spänningar i koppel eller kroppen, och en känsla av sällskap i att arbeta tillsammans för att jaga och hitta Strösseln.

Se till att avståndet mellan hundarna inte är för nära. Det är mycket bättre att vara försiktig och låta dem göra strössel långt ifrån varandra, snarare än att komma för nära och höja nivåerna av frustration eller rädsla.

Se till att det inte finns möjligheter att resursförsvara med ett stooort fält och för brett strösslat sprinkles.

Efter tre eller fyra pass i veckan är de flesta hundar nöjda med att arbeta och interagera utan långlina (givet att fältet är säkert) och är bekväma i närvaro av den andra hunden eller “arbetskompisen”.

Med tiden kan nya Sprinkles-områden utforskas och mjuka sociala promenader göras i sällskap med den andra hunden. Se alltid till att båda hundarna har möjlighet att flytta bort från den andra om de skulle vilja – använd aldrig kort koppel.

Flytt

När en kund skulle flytta gjorde de Sprinkles i trädgården på det nya huset 3 eller 4 gånger innan de flyttade in (med tillstånd från de tidigare ägarna, förstås). På dagen för flytten sprang hunden rakt in i trädgården och hade en fantastisk session med Sprinkles samtidigt som den helt ignorerade omvälvningen som pågick inuti huset. Under dagarna som följde, om hunden blev överväldigad av det nya huset eller rutinen, tog den sig själv till trädgården och kunde koppla av och varva ner.

Kennlar och hundhem

Det är mycket svårt att sänka långvariga stressnivåer för hundar som anpassar sig till traumat att inte ha en stabil, lugn hemmiljö. Volontärer uppmanas ofta att gå ut med dessa hundar men Sprinkles kan ha en mycket kraftfull och lugnande effekt på dessa hundar och frivilliga kan verkligen hjälpa till också.

 1. Hitta en bänk i ett lugnt läge på hundhemmets område. Stolar är ok men de flyttas – bänkar är mer orörliga och ger därför en starkare miljöutlösare för dessa hundar.
 2. Helst bör det finnas gräs nära eller runt bänken (även om jag har sett en liten fläck med ogräs användas effektivt i en storstad).
 3. Volontären Sprinklar gräset runt bänken och sitter lugnt och läser en bok eller lyssnar på musik eller podd i hörlurar.
 4. Personalen tar därefter ut hunden i långlina och sele och ger lugnt slutet på den långa linan till Volontären att hålla i. De lämnar, eller drar sig tillbaka till ett avstånd som hunden känner sig bekväm med och inte distraherad av.
 5. Hunden känner igen platsen som dess “Arbetsområde” eller “Sprinkles spot” och börjar lugnt leta. Det finns inga förväntningar på att hunden ska interagera med volontären.
 6. Efter upprepning med fortsatt lugn och belöning av Sprinkles, börjar hunden associera främlingar som triggers för trevliga lugna saker som händer. Hundar initierar ofta interaktion med människor och njuter av sällskapet och lugnet i hela situationen.

Dessa Sprinkle Spots är underbara tillfällen för potentiella nya ägare och hundar att träffas – borta från gränserna för sin kennel, men med möjligheten att hunden kunna fly så långt långlinan når.

Om hunden och människan väljer varandra kan “sitt & strösselplatsen” överföras till deras nya trädgård och så småningom andra lokala promenader, parker etc. Så småningom kan den mänskliga sittande aspekten av övningen bleknas bort och sprinkelfläckar väljas för andra skäl istället.

Bygger förtroende för människor och självförtroende

Strössel används också av beteendevetare och skyddsarbetare för att bygga upp en relation av tillit och lugn med en rädd hund. De kan sprida strösseln medan hunden tittar på dem på avstånd, dra sig tillbaka så att hunden kan närma sig och undersöka, och med tiden bygger hunden upp tillräckligt med självförtroende för att närma sig och interagera med dem. Så småningom kan den en gång så rädda hunden ta mat ur sin hand eller Treat Box.

Introduktion till hundpensionat

Välskötta och progressiva hundpensionat tillåter ofta potentiella kunders hundar att besöka träningsområdet för ett pass med sprinkles, tid ensam i en kennel, sedan mer sprinkles i träningsområdet, innan de tar med hunden hem samma dag. Några sessioner av detta hjälper till att få hunden att känna sig hemma och avslappnad i kenneln så att det blir lite stress eller oro när familjen är borta.

Valpar

Valpar bara älskar strössel! Deras nyfikenhet och iver att utforska gör dem till idealiska kandidater. Det bygger också förtroende för sin egen förmåga och främjar en känsla av säkerhet och tillfredsställelse av de endorfiner som frigörs när den hittar maten. Sätt Sprinkles på en visuell och/eller verbal signal och du har en hund “programmerad” för livet!

Skadade hundar, gamla hundar eller tikar som löper

Fysisk kondition krävs inte när du gör strössel. Det är en idealisk mental träning som kan göras lugnt och under uppsikt i trädgården. Ett annat alternativ är att göra det tidigt på morgonen eller sent på kvällen på en gräskant vid en lokal parkering, där andra hundar har varit nyligen. Det är bäst att inte göra det när andra hundar är i närheten eftersom frustrationen och spänningen över att se en annan hund kan vara för mycket för dessa hundar att klara av.
Se Sniff2calm för andra enkla idéer för att hålla din hund mentalt tränad.

Undvika besökare eller arbetare som inte gillar hundar

Om du har en hund som överväldigar besökare eller arbetare när de kommer till din dörr kan du använda Sprinkles för att hålla dem roade. Strö snabbt ut ett område på din bakre gräsmatta och släpp ut din hund innan du öppnar ytterdörren för dessa besökare. När din hund har avslutat sin Sprinkles-session kommer den att ha förbrukat mycket överskott av mental och fysisk energi och antingen gå till sin säng för en skön lång sömn eller ligga vid deras fötter.

Eftersom hundar är väldigt snabba på att ta upp mönster och rutiner kommer du snart att ha en hund som springer till bakdörren för att släppas ut när hen hör ytterdörrsklockan ringa….

Video som visar Sprinkles

(förklaringar om filmerna finns skrivna under var och en av videorna i You Tube)

Sam, en border collie som nyligen blivit omplacerad

Bara några dagar efter hans ankomst till sitt nya hem
Sprinkles hjälper nyinflyttade hundar att känna sig trygga och säkra i sina nya trädgårdar –

https://www.youtube.com/watch?v=7SI7xhsXK08

Sam gör strössel på gräskanten av en avskild parkeringsplats

Förklarar hur Sprinkles hjälper rädda hundar att bygga upp trygga och glada associationer medan de är omgivna av dofter av främmande hundar –

https://www.youtube.com/watch?v=Qb-v-BHSOd4

Pye gör strössel (koncentration)

Denna högenergihund kan fokusera och koncentrera sig i början av en Sprinkles-session –

https://www.youtube.com/watch?v=2FcumyH-H6g

Pye gör strössel (övertrött)

Den här videon togs senare i samma session, och visar skillnaden i koncentration och bristande fokus. Vi rekommenderar att du avslutar en Sprinkles-session innan din hund blir så här trött –

https://www.youtube.com/watch?v=TGNLswuEcRM

Vi uppmuntrar alla att fritt dela länken till denna webbsida med alla hundägare runt om i världen så att många miljoner hundar kan uppleva fördelarna med Sprinkles. Ingen vinst får dock uppnås genom att föra vidare denna specifika kunskap eftersom vi innehar varumärkesrättigheterna till Sprinkles (TM) som ett hundträningskoncept.

Bilderna och materialet häri får inte kopieras eller reproduceras varken fysiskt* eller elektroniskt utan skriftligt skriftligt godkännande från Sally Hopkins.

SPRINKLES är ett brittiskt varumärke #UK00003028207 från Dog Games Ltd

 • Detta pdf-dokument är tillgängligt för nedladdning gratis men får inte ändras på något sätt eller säljas till någon.

Original: https://www.dog-games.co.uk/sprinkles-tm/

Author

Susanna

Comments are closed

Related News & Articles

Kontakta Susanna

Har du någon fråga kring privatlektioner eller kommande kurser?

Skriv en rad här så svarar jag så fort det finns möjlighet!