Sidan är under uppbyggnad -  är något tokfel, skriv en rad till susanna@hundvardag.nu
Kontakt

Soffhund eller arbetshund?

Jag skickade detta som nyhetsbrev, men jag lägger det här också. Jag har på senaste tiden funderat en hel del på hundar och arbete.  En sak jag fick lära mig tidigt, på min första instruktörsutbildning 2008, om inte före det, är att ALLA hundar behöver ett jobb. Vissa individer fungerar dock bättre som “arbetslösa” än andra.  Många […]

Jag skickade detta som nyhetsbrev, men jag lägger det här också.

Jag har på senaste tiden funderat en hel del på hundar och arbete. 

En sak jag fick lära mig tidigt, på min första instruktörsutbildning 2008, om inte före det, är att ALLA hundar behöver ett jobb. Vissa individer fungerar dock bättre som “arbetslösa” än andra. 

Många av de mindre sällskapshundarna vi har idag har arbetande gener i form av råttjägare och/eller larmklocka (skäller på saker). Att de nu gräver i trädgården o skäller på saker är alltså inte konstigt. Det är det de flesta är skapta för att göra. 

Många andra hundar vi har som sällskap har en arbetsbakgrund närmre i tiden. 

Jag var på Carro Alupos föredrag om Vaktande hundar live här utanför Växjö – har du inte varit på det rekommenderar jag det varmt (online feb 2023 här): https://www.eventry.com/Alupo-… Jag fick större förståelse för mycket, men framförallt vissa hundtyper. Ett vaktande hjärta kan bo i vilken hund som helst, inte bara sk. vakthundar.  

På senare tid har jag tänkt mycket på våra “vanliga” familjehundar. Jag har kommit fram till att kloka hundar TAR sig ett jobb. 

Gräva sönder sängen är Jolly Whippets go-to arbete när hon inte fått RUSA på (i sitt tycke) eeeeevigheter. En whippet är gjord för att rusa, en whippet som inte får rusa eller får trötta ut kropp och knopp på annat sätt hittar andra jobb. 

Larma för vad som händer på hela gatan. Det är Duppens jobb, när han inte fått spåra eller träna tricks tillräckligt installerar han sig som Larmbolaget gap och skrik AB.  

En annan sak som båda gör när de gått arbetslösa för länge är att de äter bajs på promenad. De tar arbete som Renhållare! Kanske din hund också? Ser man till hundens ursprung som art så är det inte heller så konstigt.  

Det var en gång jag lärde känna en hund som bara ville jobba och framför allt leka. Det stod LEKA under alla tassar och i pannan. Men koppelhållaren var helt säker på att det var en soffhund, inte en arbetshund. Alla hundar av samma typ hade alltid varit soffhundar. Fullt nöjda med arbetet som knäveck-värmare eller filt. Det arbetet är ett viktigt arbete, men inte alla blir nöjda med det. Många behöver få jobba med huvudet, lösa problem, dra som en idiot eller slita saker i stycken. 

Jag vet tyvärr inte vad som hände med denna hund, men jag och den hade riktigt roligt under en period med allt från spår till agility. 

Se på berikningens alla delar (det finns bland annat bra konton att följa på instagram & en del bra facebookgrupper), det jag pratar (skriver) om nu faller lite inom berikning, men inte enbart. 

Det jag tänker på är vi som köpt jakthund och blir förkrossade när den drar på vilt. Vi som köpt en larmande vakthund (sällskapshund) som skäller på allt i kvarteret. Vi som köpt en Huskey men inte gillar att den drar i kopplet. Jag är absolut inte immun mot denna typ av tankar, men jag pausar och tänker ett varv till. En hund är en hund. Den skäller och tuggar på saker. Gräver och brötar. Är allmänt störig. Men också alldeles fantastisk. 

Här är lite jobb som jag sett arbetslösa hundar ta: 

 • Ut och dra med Matte
  (med stolt hållning och mycket kraft) 
 • Skälla vid staketet 
  (som plötsligt uppdykande beteende)
 • Skälla på andra hundar 
  (som plötsligt uppdykande beteende)
 • Extra stort jaktintresse, ex grannkatter eller cyklar
 • Leka “du kan inte ta mig” – när inkallningen normalt annars fungerar.
 • Larmklocka 
  (som plötsligt uppdykande beteende)

Tänk på att även smärta kan vara en orsak till beteendeförändring. 

Om du tror att din hund “beter sig” (extra hundigt) för att den vill ha ett meningsfullt arbete. Ge den ett spår, eller flera. Lär den hitta en krydda (eller klicka hem ett nosework-kit). Läs på om berikning och om att “våga vägra matskål”. Det räcker inte att göra det en gång, utan gör det tre gånger i veckan under en period för att testa. Vissa hundar vill jobba varannan dag. Andra hundar nöjer sig med en gång i veckan. Ytterligare andra med en gång i månaden. 

Lite ledtrådar går att få via rasen, men som många av oss vet skiljer individer inom samma ras sig åt väldigt mycket. Se till DIN hund. 

Sen finns det även ett intressant begrepp som heter “contrafreeloading” vilket förenklat innebär att man jobbar hellre för mat än att få den helt gratis. Om man inte svälter eller är labradåre dvs. Bara för det ska man inte behöva jobba för ALL mat. Vill din hund jobba för maten ibland är trickträning eller aktiveringsleksaker bra. Eller ett spår som avslutas i ett paket som hunden får öppna. 

Soffhund i stället för arbetshund?

Sen självfallet finns det omvända. Att vi köper en arbetshund för träning och tävling och det visar sig att den hellre chillar på soffan. Det kan vara minst lika frustrerande, kan jag tänka mig. 

Men de jag ser får ofta jobba precis så mycket eller lite som de vill. Eller blir omplacerade som “familjehund”. 

Att fundera kring: 

Vad jobbar din hund med? Skulle den vilja ha ett annat jobb? Skulle den vilja ha mindre att göra på jobbet? Skulle du vilja att den hade ett annat jobb? Saker värda att fundera över. 

Author

Susanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related News & Articles

Kontakta Susanna

Har du någon fråga kring privatlektioner eller kommande kurser?

Skriv en rad här så svarar jag så fort det finns möjlighet!