Sidan är under uppbyggnad -  är något tokfel, skriv en rad till susanna@hundvardag.nu
Kontakt

Sanningen om hundars juckande

Massor av hundar juckar mot saker. För människor som lever med dessa hundar kan detta vara pinsamt och upprörande. Vi människor är inte bekväma med att prata om saker som rör sex, speciellt när våra älskade hundar är indiskreta i gästers närvaro. För många av oss är hundar söta oskyldiga “barn”.  Minns att de också […]

Massor av hundar juckar mot saker. För människor som lever med dessa hundar kan detta vara pinsamt och upprörande. Vi människor är inte bekväma med att prata om saker som rör sex, speciellt när våra älskade hundar är indiskreta i gästers närvaro. För många av oss är hundar söta oskyldiga “barn”.  Minns att de också är djur, och djur övar rutinmässigt beteenden relaterade till sin egen överlevnad. Det inkluderar även sexuella beteenden: juckande.

Det som förbryllar många människor är att hundar ofta juckar i situationer som inte har någonting alls att göra med reproduktion. Michael har en kund vars 4 månader gamla tikvalp juckar med ett uppstoppat djur, hans egna hund juckade mot sin säng. Vissa hundar föredrar mänskliga ben. Hunddagis personal hanterar juckande hundar hela dagarna, hanar och tikar, kastrerade och okastrerade. Det verkar inte finnas någon rim och reson i det. Vad händer här?

Varför är det på detta viset?

Michael frågade tränaren, pedagogen och författare Jean Donaldson (The Culture Clash). Hon ringade in något som kallas Modala handlingsmönster (kallades förr insikter, och därefter fasta handlingsmönster). De är de beteenden alla hundar delar som härrör att slåss, att flyr, att äta och att reproducera. Hon sa, “Alla de modala handlingsmönsterna förekommer i leken. Det är vad lek är.” Sociala djur, inklusive hundar, leker rutinmässigt kamplekar och jaktlekar. De låtsas till och med att förfölja och jaga, så vi ska inte ignorera tanken att juckandet kanske endast är ett sätt att leka sexlekar för hundarna. Detta är även något som Lars Fält har nämnt på sina föredrag. Dock kan det inte vara hela historien om juckandet.

Tecken på (mental) upphetsning

Medan juckande är vanligt i lek grupper och på hunddagis (i USA), förekommer det även i andra sammanhang. Vissa hundar juckar på människor och döda ting. Sugarland Veterinary Behaviorist Dr Lore Haug säger det mesta juckandet bara är “ett ospecifikt tecken på upphetsning. “Instruktörer och hunddagispersonal är överens – då hundar blir uppjagade eller nervösa juckar de. Pamela Johnson är en certifierad professionell hundtränare och instruktör i San Diego. Hennes hund brukade jucka mot hennes ben under träning. Hon videofilmade beteende och konstaterade att juckandet orsakades av upphetsning över träningen och frustration när det blev för svårt. Trots att beteendets utlösare är identifierad svarar vi inte helt på frågan: Varför jucka och varför inte något annat beteende?

Hunden blir belönad

Vi bör hålla i minnet att allt vår hund gör regelbundet är förstärkt beteende. Hunden får ut något av det. Till exempel blir hundar som brottas eller jagas när de leker förstärkta av andra hundar som tycker att brottas och jagas. Likaså kan hundarna njuta av uppmärksamheten de får av att jucka. Juckandet kan också lindra hundens ångest i en osäker social situation. Det kan bara vara lustfyllt. Denna glädje , säger Dr Haug , “skulle självklart landa under den sexuella kategorin”. Åter tillbaks vid detta obekväma ämne. All denna information leder oss till några bra idéer om att stoppa juckandet, om det har gått överstyr:

Att stoppa juckandet:

  • Gör juckandet tråkigt och inte en stor grej. Det betyder egentligen att vi måste styra vårt eget beteende och inte reagera när vi ser vår hund jucka. Inte oavsiktligt förstärker beteendet genom att ‘balla ur’.
  • Styr hundens miljö. I fallet med kundens hund nämnd ovan som juckade med mjukisdjur och i fallet med vår egen hund som juckade mot sin säng, tog vi helt enkelt bort föremålen. Människor som arbetar på hunddagis kan lugnt och försiktigt ta bort en juckande hund från sin lekkamrat. I samtliga fall kan hunden inte längre utöva det oönskade beteendet längre .
  • Lär hunden ett bättre beteende . För kundens hund och Stewie vi ersatt juckande med objekt med mer lämpliga berikande leksaker (Kong-leksaker och andra sorters aktiveringsleksaker). På dagis, kanske personalen kan visa en juckande hund ett mindre störande lekbeteende. Pamela Johnson minskade kraftigt sin hunds juckande genom att avbryta den och ta en kort paus från träningen. Hon höll och klappade sin hund tills han lugnat sig, då hon återvände till träning med mindre frustrerande övningar. I samtliga fall är det föraren/ägarens jobb att lära hunden att göra något annat än att jucka.

Andemeningen är: Håll dig lugn, Bryt juckandet, Uppmuntra hunden att göra något annat . Michael skulle välja några av de andra Modala handlingsmönstren, som att leka kamplek, eller apport, eller kanske en tuggleksak.

Läs originalartikeln här »

Houston Dog Trainer Michael Baugh CPDT-KA, CDBC is the director of training and behavior at Rover Oaks Pet Resort

Först publicerad i Houston PetTalk Magazine, oktober 2011.

Se Michael’s intervju på Fox 26 Morning News om “Humping.”

Översatt och publicerad här med tillåtelse från Michael Baugh CPDT -KA CDBC.

4 v GRATISKURS 20/2 – 19/3

Passar dig som har en glad, energisk och kärleksfull hund som är lite utmanande ibland. Tänker du att det är för sent? Det är det inte.

Är du redo att ta nästa steg för din hund och ge det 4 intensiva veckor? Häng på, tillsammans blir jobbet roligare och enklare!

Author

Susanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related News & Articles

Kontakta Susanna

Har du någon fråga kring privatlektioner eller kommande kurser?

Skriv en rad här så svarar jag så fort det finns möjlighet!