Sidan är under uppbyggnad -  är något tokfel, skriv en rad till susanna@hundvardag.nu
Kontakt

Övergrepp på bästa sändningstid.

Du är för nära, var snäll och backa! Debattören: Den så kallade hundgurun Cesar Millan ska stängas av helt. TV bör visa program med tekniker och metoder man faktiskt kan ta efter, och prova med sin egen hund. Utan att det gör mer skada än nytta. Det är svårt för oss människor att förstå våra […]

Getty Images
Du är för nära, var snäll och backa!

Debattören: Den så kallade hundgurun Cesar Millan ska stängas av helt. TV bör visa program med tekniker och metoder man faktiskt kan ta efter, och prova med sin egen hund. Utan att det gör mer skada än nytta.

Det är svårt för oss människor att förstå våra hundar och när de gör sådant som vi inte tycker om, som att morra, vet vi inte hur vi ska göra. Hundar är däremot bra på att förstå vad vi vill och menar.

In kommer Cesar, ”Mannen som talar med hundar” och lovar framgång genom sitt dominansbaserade koncept. Underhållningsfaktorn och hans enorma charm ger dragkraft. Och medias bearbetning av våra mest grundläggande instinkter möjliggör acceptans av hans idé: gott uppförande genom goda flockledaregenskaper hos ägaren.

Mer skada än nytta
En artikel av Dr Meghan Herron med flera publicerad i en beteendevetenskaplig tidning belyser hur korrigerande dominansbaserade åtgärder kan vara meningslösa, kan misstolkas, kan visa sig vara kontraproduktiva och att de ofta leder till kroppsskada hos människor. Det kan alltså framkalla aggressiva reaktioner – snarare än förhindra dem. Vidare fann de att:

”den högsta frekvensen av aggression skedde som svar på aversiva korrigeringar (=bestraffningar). Däremot icke aversiva metoder (=belöningar) resulterade i mycket lägre frekvens av aggressiva reaktioner. ”

Detta innebär att korrigerar du hunden enligt Cesars program får du ofta en hund som är rädd och har lättare att ta till aggressiva beteenden framöver. Belönar du hundens korrekta val, och förhindrar ‘felbeteenden’ minskar de aggressiva beteendena.

millan2
Cesar Millan visar en diskret magspark på en nyfiken Husky.

Dock är inlärning av beteenden baserade på vetenskap och positiv förstärkning inte så spännande. Och alltså inget TV-material hos ett tidspressat bolag. Att lära om och lära nytt TAR TID, det vet du själv om du någon gång stuvat om i köket eller skrivbordet. Visst tittar du först där den var innan, innan du tittar rätt?

 

Morrande hundar

Morrande är en varning. Det är en varning som ofta kommer efter en mängd andra, mer subtila varningar. Eftersom varningar är en bra sak, ska vi INTE bestraffa dem, utan respektera dem.

Om du straffar din hund för dess morrande, gör du något för att minska din egen frustration, men du förhindrar ett sätt för hunden att tala om för dig att den inte känner sig bekväm i situationen. Det ger en hund som nästa gång hoppar över den varningen, och kanske biter ifrån direkt.

 

Bokade för att dö

Många av Cesars anhängare menar att hundarna som är med i TV, hundarna som han tar sig an är sådana som annars skulle avlivas på grund av sina problem. Detta som ett argument till varför det är okej att göra fysiska övergrepp av olika slag.

Oavsett anledning är det inte okej att göra övergrepp på en annan individ. Hund eller människa. Sedan finns det många avlivningshotade hundar som blivit hjälpta av positiva, vänliga träningsmetoder.

Hans program kallas ”Mannen som talar med hundar” – men i Sverige har vi slutat låta våldet tala. 

 

Susanna Larsdotter, hundtränare och utbildad instruktör, hundtrick.se

 

Vill du veta mer?

Från tyngre texter till lättsammare texter och video:

  1. John W.S., Bradshaw , Emily J., Blackwell , Rachel A., Casey. Dominance in domestic dogs — useful construct or bad habit? Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research, May/June 2009, Pages 135-144 [länk]
  2. Herron et al. Survey of the use and outcome of confrontational and non-confrontational training methods in client-owned dogs showing undesired behaviors. Applied Animal Behaviour Science, 2009; 117 (1-2): 47 DOI: [länk]
  3. Nordiska hundtränare argumenterar mot CM. http://nocesarmillan.weebly.com/
  4. Engelska och amerikanska hundtränare argumenterar mot CM. http://beyondcesarmillan.weebly.com/
  5. En  pdf poster där Lily Chin visar hur man ser att en hund är rädd.
  6. Millan erkänner att han använder övergrepp på hundarna i Daily Mail. [länk]
  7. Nyhetsvideo från 2009 som på ett kortfattat sätt diskuterar och visar vad han gör [länk]
  8. Marja – En som hjälpt många avlivningshotade hundar i Sverige. [länk]

klippt

Author

Susanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related News & Articles

Kontakta Susanna

Har du någon fråga kring privatlektioner eller kommande kurser?

Skriv en rad här så svarar jag så fort det finns möjlighet!