Sidan är under uppbyggnad -  är något tokfel, skriv en rad till susanna@hundvardag.nu
Kontakt

Mat är mer än ett ord på tre bokstäver

Originaltitel: Food is not a Four Letter Word Ursprungligen publicerad i Jan-Feb numret av Houston PetTalk Magazine 2012 Frågan är inte om du kan träna hunden med hjälp av mat eller inte. Det säger ju sig självt att det går. Författaren och erfarna tränaren Dr. Grey Stafford sa det bäst: “Om du någonsin gett din hund […]

Originaltitel: Food is not a Four Letter Word
Ursprungligen publicerad i Jan-Feb numret av Houston PetTalk Magazine 2012

Untitled-1Frågan är inte om du kan träna hunden med hjälp av mat eller inte. Det säger ju sig självt att det går. Författaren och erfarna tränaren Dr. Grey Stafford sa det bäst: “Om du någonsin gett din hund mat har du tränat den med mat”. Hundar har lärt sig göra alla möjliga saker för att få sin matskål, tigga, snurra runt, hoppa på folk, apportera skålen. Det som verkar konstigt är att vissa personer hellre ger sina hundar en hel skål mat för alla dessa irriterande beteenden än att använda små bitar mat till att lära in önskade beteenden.

Det går inte ihop: Att ge mat är bra, att använda mat i träning är dåligt. Även vissa självlärda hundtränare (i USA) hävdar att de inte använder mat i träning. Varför? Dr Stafford inspirerade till titeln av denna arikeln när han sa det som borde vara självklart för oss alla:  Food is not a four-letter word.

Såhär fungerar träning med positiv förstärkning: Om din hund snurrar runt och skäller – och resultatet är att du ger hen en stor skål mat. Då kommer han att snurra och skälla mer framöver. Så enkelt är det. Våra hundar kommer ALLTID att göra det de får betalt för. Det är faktiskt vetenskap (se”The Science of Dog Training, Houston PetTalk Magazine, mars 2011). Dr. Susan Friedman är en psykologiprofessor på Utah State University och en djurbeteendekonsult. Hon går direkt på kärnan: “Om beteendet inte har någon inverkan, varför beter vi oss då för?” Så varför inte använda detta till vår fördel? Hunden sitter – får mat – hunden sitter mer. Hunden kommer när vi ropar – får mat – hunden kommer mer troligt nästa gång vi ropar. Listan kan göras lång.

Har du alltid mat med dig? Nej. Men (där är alltid ett men), det skadar inte. När din hund har lärt sig goda beteenden, behöver hen kanske bara få mat ibland, men andra sorters belöningar oftare. Man kan kalla det att man fasar ut maten. Man visar hunden med hjälp av mat vad man vill att den ska göra, eller hur man vill att den ska utföra nya tricks (visa/locka), men fastna inte där för då blir det lätt en muta. Man bör ha maten utom synhåll så fort som möjligt, Inom räckhåll, men dolt. Vissa hundar kan bara arbeta om man håller maten synligt – detta vill vi inte då det finns tillfällen hunden behöver sitta utan att man har korv framme.

Dr Stafford talar av erfarenhet: “Jag har tränat hundratals djur som omfattar fler arter än vad jag minns. Den bästa läxa jag lärt mig är den ultimata kraften av positiv förstärkning, oavsett om du tränar hundar eller delfiner, är oförutsägbarhet“. Det innebär att din hund kommer att få belöning för att göra saker du gillar, men inte alltid på det sätt och när han förväntar sig. Varje hund vet att komma på inkallning när du bär godisväska, men försöka smyga ner några godbitar i fickan, och sedan ropa på din hund medan du borstar tänderna eller vattnar gräsmattan. Hunden kommer att vara mäkta förvånad när du ger belöning för ett väl utfört arbete. Nå, det är oförutsägbarhet.

Är mat det enda sättet du kan förstärka din hunds beteende? Nej, men några av de mest potenta förstärkare talar direkt till djurens biologiska behov. Vi kallar dessa primära förstärkare, och de inkluderar mat, husrum, reproduktion och kontroll (förmågan att göra val). I hundträning råkar mat bara vara den enklaste primära förstärkaren att ge. Aki Yamaguchi säger: “Mat är ofta mitt förstaval när det gäller inlärning av enkla beteenden eftersom du kan få en hel del fler repetitioner”. Moderna instrukltörer som Aki kombinerar maten med beröm och klappar. De kallas sekundära förstärkare. Efter en tid kommer, beröm och klappar ta över en del av den inbyggda värdet av maten. Det är en bra sak. Du vill ha massor av möjliga förstärkare i din träningsverktygslåda .Vad kommer just din hund att arbeta för? Vissa hundar älskar mat. Andra hundar arbetar för chansen att hämta en boll, leka dragkamp, eller mysa i soffan. Ytterligare andra hundar lär sig att älska klappar och beröm. Dr Friedman noterar: “Det är tränarens uppgift att notera den individualiteten och använda den väl . Ju fler förstärkare den lärande har desto mer berikat kan livet vara”. Aki Yamaguchi instämmer: “Ditt jobb är att hitta vad som motiverar din hund och använda den för att få de beteenden du vill ha från honom”. Betala din hund för att göra stora saker på massor av olika sätt, och se hur det bidrar till den oförutsägbarhet du letar efter. Din hund kommer att arbeta hårdare och lära sig snabbare eftersom hen alltid undrar, vad ska jag få den här gången?Handlar träning bara om mat? Nej, och det finns inget “men” om det. Använd mat, para ihop det med beröm och lek, lära din hund vad som betalar sig och vad som inte gör det – det handlar om din upptäckt av hur du bättre kan kommunicera med din hund. Det handlar om att lära sig nya saker, leta efter nästa uppgift, och älska varje minut av det tillsammans .

Översatt och publicerad med tillåtelse av Michael Baugh CPDT-KSA, CDBC,
originalartikeln hittas här »

 

Author

Susanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related News & Articles

Kontakta Susanna

Har du någon fråga kring privatlektioner eller kommande kurser?

Skriv en rad här så svarar jag så fort det finns möjlighet!