Sidan är under uppbyggnad -  är något tokfel, skriv en rad till susanna@hundvardag.nu
Kontakt

Hundmötesproblem?

Först av allt: Du är inte ensam! Hundar som reagerar i möten är allt annat än ovanligt, och det har många olika anledningar. De vanligaste är frustration för att inte komma dit snabbt nog. Den andra är rädd/osäker och vill att den andra hunden ska dra dit pepparn växer. Vad GÖR man då? Det finns […]

Först av allt: Du är inte ensam!

Hundar som reagerar i möten är allt annat än ovanligt, och det har många olika anledningar.

De vanligaste är frustration för att inte komma dit snabbt nog.

Den andra är rädd/osäker och vill att den andra hunden ska dra dit pepparn växer.

Vad GÖR man då?

Det finns ungefär lika många råd som det finns hundtränare, men det de som hållit på ett tag brukar landa i är följande:

  1. Kontaktljud. Lär in ett ljud som betyder “godis hos mig”. Jag kommer att lägga upp en video på processen om någon önskar detta, men första steget: gör ljudet, mata, gör ljudet, mata osv. Sen gör ljudet när hunden inte fokuserar på dig, belöna/mata om den tittar på dig.
  2. Undvik hundmöten som inte kommer att fungera. Alla chanser att göra fel gör processen mot rätt långsammare. Ser du en hund före din hund ser den, gör dit ljud, backa ur situationen. Ser din hund en annan hund först, låt den titta, se om den vänder själv, om inte – gör ditt ljud och backa och belöna, ta er ur situationen.
  3. Träna hundmöten. Träna på det avstånd du vet fungerar, låt hunden titta, titta på dig = backa och belöning. Gör detta i ett gäng repetitioner så ska du se att du kommer närmre för varje gång, men det är mycket viktigt att skynda långsamt.  Gör hunden fel i mitten av ett pass kan du vara säker på att hunden är trött. Bryt och pausa, och prova igen efter en sniff/kiss/vilopaus eller nästa dag.
  4. Aktivera hundens huvud i vardagen. Det är viktigt att hunden är på en lagom stressnivå i vardagen för att hundmötena ska kunna fungera. Göm godis högt och lågt, lägg spår, göm leksaker, lär in tricks, be hunden hoppa upp på saker på promenaderna. Låt hunden VÅGA prova saker och tänka själv.

Tänk på att OM hunden reagerar är ni för nära. BACKA! Ta dig helt sonika ur situationen. Tar hunden godis, mata!

Jag har gjort lite egna infographics:

infographic2

 

infographic

 

Bilder av Lili Chin www.doggiedrawings.net – läs dem.

YOUR CHOICE AFFECTS YOUR DOG'S CHOICE: Barking at dogs.

Reactivity and Thresholds (Illustration from BAT Book)

Author

Susanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related News & Articles

Kontakta Susanna

Har du någon fråga kring privatlektioner eller kommande kurser?

Skriv en rad här så svarar jag så fort det finns möjlighet!