Sidan är under uppbyggnad -  är något tokfel, skriv en rad till susanna@hundvardag.nu
Kontakt

Hanteringstips (& lästips)

I stället för att uppfinna hjulet igen länkar jag till en som gjort ungefär samma resa som jag. Men kommit en bit längre, rent praktiskt (börja nerifrån): Amira, den arga haren del 7 Amira, den arga haren del 6 Amira, den arga haren del 5 Amira, den arga haren del 4 Amira, den arga haren […]

I stället för att uppfinna hjulet igen länkar jag till en som gjort ungefär samma resa som jag.

Men kommit en bit längre, rent praktiskt (börja nerifrån):

Lite nördigare läsning finns att tillgå på djursmart.se

Mina bästa hanteringstips är:

Låt hunden ha kontroll

Där det är möjligt, låt hunden välja. Exempelvis: är din hund “ok” med att klippa klorna, låt den välja vilken tass ni börjar med.

Vill din hund inte bli borstad, låt den få bästa godiset för att titta på borsten, dutta på (nudda) borsten. Sedan utvecklar du det till att titta på borsten = ett borsttag = belöning. Mixa gärna in annat skoj hunden kan i denna träningen, så det inte är ett pass med bara “borstträning” utan ibland blir det trix, ibland borste, ibland något annat. För att hålla det roligt. I slutändan kommer denna träning göra så att hunden kan starta borstningen genom att dutta på borsten. Sedan om den vill gå därifrån måste den få lov att göra det. Kunna gå därifrån är en viktig del i att ha kontroll.
Har du en hund som ibland bara mååååste borstas igenom – gör det med en annan borste på en annan plats så att det blir en helt annan grej. Där tränar du inte, där bara gör du.

 

Träna lite, men ofta

Som med all träning är hanteringsträningen viktig att träna lite, och ofta. Hellre tre minuter fyra gånger på en dag, än 12 minuter en gång.

Jag har själv svårt att leva efter detta, men efter en tråkig incident med Duppens kloklipp har jag nu fått ett behov av att börja om från början.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Hundvardag (@hundvardag.nu)

Han kan fila framklorna själv. Det jag ska jobba på är att öka de kunskaperna, samt lägga till bakklorna OCH börja från noll i kloklippningen.

Jag kommer inte klippa hans klor mer själv, utan det får någon annan göra. Vi kommer bara att träna och ska försöka få till minst 3 pass per dag. Det ska inte vara omöjligt. Dock får det starta på torsdag.

 

Skynda långsamt

Detta är nog det allra allra svåraste, iallafall för mig. Gå inte vidare förrän hunden är helt redo.

Hur du ser att hunden är redo kan variera, men min målbild ser ut såhär:

  • Avslappnad hållning
  • Glada öron
  • Mjuka rörelser

När han är sprall och stressig tror jag inte han kan tänka riktigt, utan då bara GÖR han. Så då sker ingen inlärning på djupet – Och det är ju djupet jag vill nå.

 

 

Author

Susanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related News & Articles

Kontakta Susanna

Har du någon fråga kring privatlektioner eller kommande kurser?

Skriv en rad här så svarar jag så fort det finns möjlighet!