Sidan är under uppbyggnad -  är något tokfel, skriv en rad till susanna@hundvardag.nu
Kontakt

Gammalt om inkallning

Olika Inkallningsmetoder “Ju mer kopplad valpen är desto mer hämmas de känslomässiga banden mellan dig och valpen.” Mickie Gusavsson skriver detta i “Valpen”. Hon menar att eftersom man är mer levande när man har valpen lös än när man har den i koppel är det då lättare och mer naturligt för valpen att söka kontakt.  […]

Olika Inkallningsmetoder

“Ju mer kopplad valpen är desto mer hämmas de känslomässiga banden mellan dig och valpen.”

Mickie Gusavsson skriver detta i “Valpen”. Hon menar att eftersom man är mer levande när man har valpen lös än när man har den i koppel är det då lättare och mer naturligt för valpen att söka kontakt.  Vidare skriver han att:

“Den kopplade valpen söker sig ofta bort från sin husse och matte medan den fria valpen får chans att söka sig till matte och husse.”

Detta kan man utnyttja när man påbörjar sin inkallningsträning, man ber alltså valpen komma när den är på väg mot en. Inte när den är på väg bort eller när man önskar att den skall komma, utan när den faktiskt kommer säger man sitt ord, “hit”, “kom”, “fido-kom” eller vad man nu väljer att använda. När valpen är framme är det mycket viktigt att den får en belöning som är värd namnet.

Belöning

Belöningen kan vara olika saker för olika individer. De flesta tycker om godis, men hur rolig är en godbit jämfört med en katt? Det är en bra idé att variera belöningen så att man aldrig blir alltför förutsägbar. Ett par gånger kanske det är godis, sen en kort boll-lek eller dra-i-trasan, sen kanske ni rusar en runda tillsammans för att återigen belöna med godis ett par gånger. Detta ökar hundens förväntan och nyfikenhet på dig.

Rätt tillfälle

Undvik att kalla på valpen endast när den skall kopplas, utan kalla, belöna och släpp iväg den 4 gånger av 5, annars lär de sig att det bara är tråkigheter (koppel/fasthållning) som kommer när man kommer till matte.

En annan sak som är viktig att tänka på vid inkallning är att endast kalla in när hundens uppmärksamhet är på dig, är den blockerad (sniffar eller stirrar på något) så hör den inte, då är det bättre att vänta eller att gömma sig. Gömmer sig gör man för att hunden sedan skall vara mer uppmärksam på vart du tar vägen.

 

 Sätt att träna (som valp eller som vuxen)

Övning 1

Den första övningen jag tycker att man helt enkelt skall belöna hunden när den är nära (detta kan vara valp som vuxen som behöver lära sig att komma när man ropar).

  • Utnyttja alla tillfällen som hunden är nära till att belöna den på olika sätt. Ibland kan det vara godis, ibland kel eller bus. Det viktigaste är att hunden gänner sig glad när den är nära dig (tips, kolla svansen).
  • När hunden börjar komma nära allt oftare börjar man säga sitt inkallningsord när hunden är nära (OBS alltså inte ordet förrän hunden är nära). Belöna på samma sätt som tidigare så att hunden fortfarande är glad för att vara nära. Träna Massor varje dag. Försök använda samma tonläge som du skulle göra om hunden var långt bort, fastän den är nära. När detta upprepats några tusen gånger har hunden troligen förstått att inkallning betyder att komma till dig och ha det roligt.
  • Sedan kan man börja ropa sitt inkallningsord när hunden är ett par meter bort och absolut inte distraherad av någonting. Kommer den inte får man upprepa föregående ett par 100 gånger till.

Övning 2

“Motivationsinkallning”. Här måste man ha en medarbetare och rikligt med belöning.

  • Man ber medarbetaren tyst hålla i hunden (i långlina om man inte litar på att den tycker om dig bättre än harar) sedan springer man själv, antingen inom synhåll eller in i skogen. På vägen dit kan man reta hunden genom att leka lite med favoritleksaken. När inkallaren är 10-20 meter bort släpper medarbetaren hunden alternativt springer med i linan. Variera avståndet som ni springer och terrängen som ni kör inkallning i.
  • Efterhand lär sig hunden att när du ropar så innebär det att den ska komma till dig i hög fart och om den gör det så blir det jättekul.
  • Nackdelen med denna jämfört med ovanstående metod är att hunden lär sig väldigt situationsberoende, det kan hända att den lär sig att “Fido-kom” barabetyder “gå till matte” när matte har rusat in i skogen. Man kan dock med fördel använda denna metoden när man använt ovanstående för att se om ordförståelsen sitter.
  • Det kan fungera bra på hundar som ger sken av att “trotsa” (hundar trotsar inte, men ibland ger de sken av att göra det) då kan man träna motivationsinkallning flera gånger om dagen (2 gånger per promenad kanske?) och sedan när hunden får den där uppsynen så ropar man och springer iväg, då vet hunden att om den följer efter så kommmer det en jättebelöning.

Övning 3

  • Kan hunden ordet kan man använda så kallade externa belöningar för att göra det extra roligt for hunden att komma. Ser man på stigen att det kommer en känd hund eller människa (och man sett detta innan hunden) kan man använda det till sin fördel. Man kan då göra en inkallning och sedan säga “varsågod, du får hälsa” som belöning för att hunden kom. Detta kanske inte registreras medvetet hos hunden till en början men efter ett tag då inkallningen sitter ganska bra, kan du låta hunden få syn på de andra, göra en inkallning och sen säga varsågod. Detta gör att hunden stannar upp (=jättebelöning) när den får syn på någon eller något som den förut skulle rusa fram till.
  • Hundträning kräver tålamod. Jag har inte påstått något annat.

Du får inte glömma att fortsätta säga inkallningsordet och belöna även nu när hunden kommer till dig spontant.

 

Notera

  • Om du måste få tag i hunden i en situation då den är lös och du inte tror den klarar av att komma på inkallning får du så klart locka på den med allt du har, men undvik att använda inkallningsordet, det skall alltid fungera.
  • Belöna alltid tills du och hunden är 100% säker på inkallningen. Först då kan du börja experimentera med eller variera belöningen.
  • Om vi måste visa belöningen (boll/godis) för att få hunden att kommahandlar det om en muta, och då blir vi beroende av godis – så se upp med när du tar fram den eller sätter handen i fickan… de är inte dumma..

 

Senast uppdaterad ( 2009-04-21 19:12 )

Author

Susanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related News & Articles

Kontakta Susanna

Har du någon fråga kring privatlektioner eller kommande kurser?

Skriv en rad här så svarar jag så fort det finns möjlighet!