Sidan är under uppbyggnad -  är något tokfel, skriv en rad till susanna@hundvardag.nu
Kontakt

Fajsty lär sig sitt (still)

Jag har varit iväg i England på ClickerExpo. Det var helt fantastiskt och något jag rekommenderar ALLA, oavsett nivå. De brukar ha en “klickerträning för nybörjare” om man känner sig ny på området. Jag kommer att summera mina anteckningar från dagarna, men före jag gör det startade jag ett projekt. Att lära om “sitt”. Varför? […]

Jag har varit iväg i England på ClickerExpo. Det var helt fantastiskt och något jag rekommenderar ALLA, oavsett nivå. De brukar ha en “klickerträning för nybörjare” om man känner sig ny på området.

Jag kommer att summera mina anteckningar från dagarna, men före jag gör det startade jag ett projekt. Att lära om “sitt”.

Varför?

Efter Klicker Expo i England och speciellt Kay Laurence om Cues & Cueing (Signaler och att ge signaler) kom jag på att min hund inte kan “sitt” (ordet), och än mindre att sagt ord gäller sitta still. Så – därmed startades projektet som blev en YT spellista

Det var spännande att se spanieln förändras när jag försökte vara mer stilla och bara ge en signal som jag sen fasar ut för att få det frivilligt för att sedan döpa till ett ORD (och inget annat) – Se om det går.

Jag har helat tiden trott att han var trög, herr spaniel. Men han kanske är jättesmart. Han läser mer av miljön och mig än det man rimligen kan tro, så att om kaffekannan står på fel håll så kan man ju omöjligen lägga sig på sidan (till exempel). Om jag står på höger sida om matte kan hon ju omöjligen mena att jag ska runda trädet, det gör man ju bara från vänster sida, och bara med tunna träd…

Hundar är inte dåliga på att generalisera, de är bra på att tro att ALLT är en del av signalen. Kläderna du har på dig, sättet du står, kläderna den har på sig, sättet stolarna står, om ni tränar till höger eller vänster om stolarna. Kanske är det samma sak?

Allt detta måste förändras ganska tidigt i inlärningen för att hunden inte ska tro att det är relevant för beteendet.

Den mutade hunden?

Hundar som bara kan sitta när man håller upp en godis, det är inte det att den MÅSTE se godis utan att det helt enkelt blivit signalen, det enda som (för hunden) varit relevant för beteendet. Ge inte upp, det är bara att böja om från början – utan den delen av signalen, om du vill att det ska fungera utan den.

Detta kanske inte är nytt för er, men det var nytt för mig, och jag ser min hund i nytt ljus.

Videor (spellista med alla klipp):

Processen:

Pass 1 försökte jag följa instruktionen att belöna sitt kvar, men eftersom han inte satt still visade det sig vara en utmaning.

Därefter visade jag den för David Svennelid, som var vänlig nog att kommentera mina brister.

Han tänkte på direkt på mina signaler ..

Händerna och kroppen .. Vad är det du vill ha som cue och vad vill du inte .. Klicket .. Vad är det du vill klicka för egentligen ..när ska klicket verkligen komma .. Och ett jättevanligt misstag … Man börjar sträcka fram belöningen innan man klickar …

Han misstänkte att herr Spaniel är väldigt signalkänslig vilket gör att signaler som är oklara eller på fel ställe kanske är orsaken till att han (och jag) sällan “får till det” så som målbilden ser ut.
Han rekommenderar att jag testar att filma oss lite varje dag när vi tränar grunder. Och där tittar på mitt kroppsspråk i korrelation till vad hunden gör. Där ser man nog väldigt snart vad han reagerar på och inte.

Ett annat tips han gav är det klassiska “Set up for success“. Tänk på att sätta upp för succé.

Vad kan hjälpa honom att sätta sig istället för att testa annat.. Och vänta inte för länge med klicket .. Fånga beteendet direkt ..

Jag kom då på att ett handtecken gör att han inte lägger sig, så jag började med ett rejält för att sedan fasa ut det.

Pass 2 och 3

Reflektioner: Han har ett ganska stabilt sitt på en ganska rejäl handsignal, men säger jag ingenting blir det ganska direkt sitt/ligg/frustration. Jag höll mig mer still tror jag, vilket kan ha haft betydelse också, men får han inte utdelning fort börjar han knorra/backa

en liten grej .. verkar som du ibland klickade för att sätta sig .. och ibland för att sitta still .. tror du behöver jobba mer med snabba sätta sig – klick – belöna

Lär dig ignorera fel-beteenden så att han inte får någon signal där .. såg lite det nu nämligen när han gjorde fel så reagerade du..

Pass 4 På pass fyra körde vi sitt – klick – belöna. Den leken kan vi!

Efter att ha sett filmen för pass 4 inser jag att han sitter helt still i flera sekunder medan jag gräver efter godis (förutom sista godisen).

hmm .. det ser ju lite annorlunda ut nu .. än innan ..
mycket klarare
mindre handsignaler
inga misstag från hunden

Pass 5 och 6

Provade att ta bort signalen helt, första gången tänkte han ligg men gjorde sitt, sen gjorde han sitt hela tiden. Spännande att se om det håller i sig. Tack till David för tipset om att minimera handsignalen, behöver ju typ bara knappt peka uppåt. Lätt att göra FÖR mycket när man är van vid att hunden till synes “chansar hej vilt”.

Pass 7 Provar samma sak i vardagsrummet.

Det gick kanon så slutade för dagen.

Pass 8 Provade doggie – zen utan instruktion.

Pass 9 Provade doggie-zen på mitt eget sätt.

Visade pass 8 och 9 för Magnus på Glädjeklick, som hade lite kommentarer.

Vad betyder “VARSÅGOD” för din hund när du säger det när han varit duktig och behärskat sig?
– ta godisen ?
Japp, Hur ska du fasa över det till ett SITT?
– Jag säger sitt först
Men då blir inte sitt samma som et klick. Då blir SITT nåt som betyder snart får jag resa mig och äta godis. Det betyder i vart fall inte samma som ett klick. Det betyder inte så mycket för din hund utan det är mer nåt du säger. Du säger nåt och snart kommer ett klick. 

Jaaaaaa! Sååklart!

Så inför pass 10 hade jag tänkt jobba på TYST Doggie – Zen (omvänt lockande). Innan passet repeterar jag minihandsignal för att belöna frivilliga sitt, men skulle han lägga sig ändå avvaktar jag och belönar ett uppsitt. – Så blev det inte utan jag gick ut utomhus och provade en teori, att det var enklare där. Det var det absolut.

Pass 10

Först utomhus:

  1. Belönade frivilliga sitt
  2. Sa sitt när han redan satt och belönade
  3. Sa sitt och chansade med att “droppa” en godis – hunden satt kvar = varsågod/fri
  4. Provade samma sak inomhus och detta syns i videon för pass 10:

 

Nu dröjer det nog innan fler pass kommer i denna serie.

Author

Susanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related News & Articles

Kontakta Susanna

Har du någon fråga kring privatlektioner eller kommande kurser?

Skriv en rad här så svarar jag så fort det finns möjlighet!