Sidan är under uppbyggnad -  är något tokfel, skriv en rad till susanna@hundvardag.nu
Kontakt

Att motivera trappgående

Detta går kanske att applicera på barn också, vad vet jag. Att gå i trappor är generellt ganska tråkigt och inte minst jobbigt. Omotiverande om man inte är en ren soffpotatis. Ponera att vi bor på femte våningen i ett hus utan tappor och att vår hund föredrar att vara utomhus. Det bästa vore ju […]

Detta går kanske att applicera på barn också, vad vet jag.

Att gå i trappor är generellt ganska tråkigt och inte minst jobbigt. Omotiverande om man inte är en ren soffpotatis.

Ponera att vi bor på femte våningen i ett hus utan tappor och att vår hund föredrar att vara utomhus.

Det bästa vore ju att “om du går upp, får du gå ner” men det är inte speciellt praktiskt. Upp två steg = ut och sniffa. Upp fyra steg = ut och sniffa osv. Det skulle ta väldigt lång tid innan man kommer upp, och använder man inte belöningsmarkör blir det inte heller tydligt för hunden varför man håller på på detta viset.

Så, en mer praktisk lösning är att använda en god godisbelöning. Är detta ett stort eller svårt problem gäller det att godiset är av HÖGT värde för hunden och att det ENDAST finns tillgängligt i denna situationen.

 1. Steg ett, gå ut i trapphuset utan hund och räkna trappstegen.
 2. Steg två, dela godis så att du har en godis per trappsteg (glöm inte att avsatserna också är ett steg), i tre olika påsar.
 3. Steg tre, lägg påsarna i kylen vid behov (vid stekt korv t.ex.).
 4. Steg fyra, ta med en påse på promenaden, belönar du hunden på promenaden får du ta med en annan påse med annat godis till det. Denna påse är bara till trappträningen.
  Beroende på om problemet är upp eller ner gör du samma sak men tvärtom.
 5. Steg fem, ge en godis per steg. Tänk för dig själv att “framben på trappsteg = godis i munnen”. Eftersom du räknat trappstegen bör du ha slut på godis när du kommit hela vägen upp.
  Det som är viktigt här i steg fem är att du inte, INTE, tar fram godiset innan frambenet är på steget. Gör du det blir det en muta och är således inte lika effektivt. Belöning är effektivt, men bara om det följer ett beteende.
  Så: Framben på steg = godis från påse in i munnen. Detta är viktigare än att hinna med alla steg.
  Det kan ta ett tag i början att komma upp för trapporna, speciellt om de är många, då det är hundens egna initiativ som räknas. Måste du putta/dra hunden gills det inte. Bara hundens egna initiativ till framtass på nästa trappsteg ger utdelning.
 6. Sex: Beroende på vad du har för individ, upprepa detta två eller fler gånger till, med godis på varje steg (“framben på trappsteg = godis i mun”). Eftersom du använder det bästaste godiset kommer trappan åt det hållet att få högre värde, så därefter kan du börja minska till varannat steg i ett par promenader, sedan varje, sedan var tredje, sedan efter hela trappsatsen, sedan framöver efter hela trappan, varierat med efter var tredje steg ibland fortfarande.
 7. Efter en vecka (beroende på hur snabblärd hunden är) kanske utdelningen ser ut såhär på fem våningar med två trappavsatser per våning (dessa godis är fördelade på hela trappavsatsen, så där det står tre godis är det kanske en i början en i mitten och en i slutet av den):
  1a – 1 godis, 1b – 1 godis, 2a – 1 godis, 2b – 2 godis, 3a – 1 godis, 3b – 2 godis, 4a – 2 godis, 4b – 3 godis, 5a – 3 godis, 5b – 4 godis.
 8. Tanken är att hunden ska veta att belöning KAN komma på varje steg, så det är bäst att trampa på varje steg. Belöning kommer tätare längre upp/längre ner beroende på vilket håll som är svårast (enligt exempel ovan).
 9. Efter ytterligare ett tag kanske det räcker med en godis per avsats en promenad i veckan detta för att hålla igång vetskapen m att det KAN komma belöning, och att det alltid är värt att gå i trappan, även om det för hunden kanske är mer belönande att gå åt andra hållet.

Frågor på det?

 

Author

Susanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related News & Articles

Kontakta Susanna

Har du någon fråga kring privatlektioner eller kommande kurser?

Skriv en rad här så svarar jag så fort det finns möjlighet!