Sidan är under uppbyggnad -  är något tokfel, skriv en rad till susanna@hundvardag.nu
Kontakt

Är inte positiv förstärkning detsamma som muta?

Detta är en översättning av en artikel först publicerad på engelska här skriven av Leanne Page “Bästa beteendevetare, jag har läst många av dina artiklar och det låter som att du bara vill att alla ska muta sina barn att bete sig väl. På vilket sätt är det vetenskap i föräldraskap? Säger du mutor är en bra […]

Detta är en översättning av en artikel först publicerad på engelska här skriven av Leanne Page

“Bästa beteendevetare, jag har läst många av dina artiklar och det låter som att du bara vill att alla ska muta sina barn att bete sig väl. På vilket sätt är det vetenskap i föräldraskap? Säger du mutor är en bra sak ?! “

Jag kan inte ens berätta hur många gånger positiv förstärkning har blivit felaktigt jämfört med mutor. Låt oss se på detta på några sätt: per definition och ett verkligt exempel.

Definitionen av positiv förstärkning är “när ett beteende omedelbart följs av presentation av ett stimuli som ökar  frekvensen av beteendet i framtiden” (Cooper, Heron & Heward, 2007). Förstärkare följer ett beteende.

En muta är “något som är till för att inducera eller påverka” (Merriam-webster) och att muta betyder “att påverka eller korrumpera genom en muta” (Dictionary.com). Mutor erbjuds vanligtvis / händer innan ett beteende uppstår.

Saol skriver (övers anm):
^mut|a 1 -an -ors. gåva som ges för att
påverka t. ex. tjänsteman till givarens fördel
2 -adew. påverka gm muta ei. mutor,
besticka -brott -försök -kolv vard. person
som tar mutor -skandal

Positiv förstärkning fokuserar på att bygga upp önskade beteenden, det finns ingen korruption av någonting eller någon som är involverad. Mutor händer ofta i ögonblicket för att få ett barn att sluta engagera sig i ett problembeteende. Detta bygger inte upp önskat beteende på något sätt. I själva verket förstärker det sannolikt oavsiktligt ett problembeteende.

En annan distinkt skillnad i de två: du förstärker ett beteende. Du mutar en person.

Med positiv förstärkning fokuserar vi på de önskade beteendena. Vi försöker inte förändra en person, påverka deras personlighet eller korrumpera dem.

Vad sägs om ett verkligt exempel?

En treårig har problembeteenden vid sänggåendet, som inkluderar skrik, vägran att följa anvisningar och högljudd gråt.

Ett system finns på plats med Premacks Princip: Om du går och lägger dig “snyggt” kan du titta på TV en stund på morgonen.

Mamman avslutar godnattsagan, kramar barnet och går till dörren.
Mamma: Godnatt. Jag älskar dig.
Barn: En saga till !!!
Mamma: Vi är färdiga med sagostunden. Gå till sängs snyggt så att du kan titta på TV på morgonen.
Barn: En saga till! Bara en! Snäääääällaaaaa!
Mamma: Om du slutar skrika nu kommer jag att ge dig ytterligare en kram.
Barnet är tyst. Mamma går tillbaka in i rummet, ger en till kram, sedan tillbaka till dörren.
Mamma: Godnatt. Jag älskar dig.
Barn: En kram till!!!!
Mamma: Gå till sängs snyggt så att du kan titta på din frukosttv. Jag stänger dörren nu. Godnatt.
Barn fortsätter att skrika och krångla i flera minuter denna natt. Nästa natt går hon till sängs fint för att få se på tv på morgonen.

Så var i denna historia är muta? Finns det någon positiv förstärkning?

Den positiva förstärkningen är systemet på plats – Om du lägger dig “snyggt” så får du se på tv på morgonen. I ett välplanerat system har detta målbeteende definierats och diskuterats med barnet många gånger. TV-tiden förstärker det önskade beteendet.

Mutan skedde i ögonblicket för att stoppa ett problembeteende – tjatande. Mamman fick barnet att sluta genom att erbjuda något extra som inte skulle hända. Mamma hade en fot ut genom dörren – det fanns inga fler kramar, ingen mer interaktion på dagordningen. Men vad hände? En muta för att stoppa gnällandet i ögonblicket.

Fungerade det? För en minut, förmodligen. Var det effektivt på lång sikt? Absolut inte. Vad denna fiktiva (men alltför välbekanta) mamma gjorde var att förstärka problemet. När du gnäller kommer mamma komma tillbaka och krama dig. Vilken typ av plan är det?!

Mutor och positiv förstärkning är inte samma. Genom systematisk och genomtänkt användning kan positiv förstärkning öka önskat beteende. Mutor är inte systematiska eller genomtänkta och de gör inget för att lära ut eller öka önskade beteenden.

Mutor skiljer sig från förstärkning genom att mutor är avsett att gynna den som levererar den. Positiv förstärkning är avsedd att gynna den som tar emot det.

Positiv förstärkning ökar beteenden. Mutor påverkar och korrumperar en person. Dessa är inte desamma.

Att fokusera på positiv förstärkning, att lära sig mer om positiv förstärkning och med positiv förstärkning kan hjälpa alla föräldrar och barn, samt hundar och hundägare (övers anm) att ha mer framgångar tillsammans.

 

Originalet finns på: http://www.bsci21.org/isnt-positive-reinforcement-bribery/ där du också kan kommentera dina tankar.

Author

Susanna

Comments are closed

Related News & Articles

Kontakta Susanna

Har du någon fråga kring privatlektioner eller kommande kurser?

Skriv en rad här så svarar jag så fort det finns möjlighet!